Schoolkeuze

'Liever naar school waar ik eerst in havo/vwo-klas kom'

Duizenden achtstegroepers kiezen deze weken een middelbare school. Het Parool volgt vijf kinderen: hoe maken zij hun keuze, en waar komen ze terecht? Vandaag: Fay Oelrich (12).

Fay Oelrich: Een grote school lijkt me leuk, dan voel je je in de zesde extra groot. Beeld Eva Plevier
Fay Oelrich: Een grote school lijkt me leuk, dan voel je je in de zesde extra groot.Beeld Eva Plevier

'Op de website van het 4e Gymnasium kon je een formulier downloaden en daarop bijhouden wat je leuk vindt op een school en wat je belangrijk vindt. Zo geef ik scholen punten. Ik vind het niet zo belangrijk of er speciale vakken zijn, maar wel of ik de sfeer op een school fijn vind en ook of het een grote school is.

Het lijkt me leuk om naar een heel grote school te gaan. Eerst voel je je dan klein, maar als je dan in de zesde zit voel je je extra groot.

Waar mijn vriendinnen heen gaan telt een klein beetje mee, maar is niet het belangrijkste. Als een goede vriendin naar een bepaalde school gaat, krijgt die school wel net een iets hogere score op de lijst.

Ik kies denk ik niet voor het gymnasium, want ik ben bang dat ik dan ga zakken. Liever ga ik naar een school waar je eerst in een havo/vwo-klas komt.

De scholen die nu bovenaan staan zijn Fons Vitae, het Barleus en Vossius. Mijn zus zit in de tweede van het Fons Vitae, dus daar heb ik voorrang.

Uiteindelijk mag ik zelf kiezen waar ik heen wil, maar mijn ouders denken wel mee en geven advies.

Ik vind het wel spannend om naar de middelbare school te gaan, maar op welke school van je lijst je komt maakt uiteindelijk vast niet heel veel uit, want je krijgt het overal wel naar je zin."

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Fay Oelrich (12), Centrum.
Schooladvies: vwo.
Wil later fotograaf, bioloog of lerares worden.

Op het formulier kun je aangeven welke dingen je belangrijk vindt. Beeld -
Op het formulier kun je aangeven welke dingen je belangrijk vindt.Beeld -

Lees de vorige afleveringen van deze serie:

Keet Boskamp: 'Een kleine school lijkt me gezellig'
Barend Biekmand: 'Ik vind het niet belangrijk naar welke school mijn vrienden gaan'

Hoe gaat dat ook alweer, een middelbare school kiezen?

Leerlingen worden op een middelbare school geplaatst via een systeem van loting en matching. In de periode van 27 februari tot en met 10 maart moeten leerlingen een voorkeurslijst inleveren met op nummer 1 de school waar ze het liefst op terechtkomen.

Leerlingen met het advies vmbo-k vullen 4 scholen in, bij vmbo-t wordt een lijst van 6 scholen geadviseerd. Havo- en vwo-leerlingen wordt aangeraden zelfs 12 scholen op de lijst te zetten.

Vervolgens wijst een computer elke leerling een lotnummer toe. Leerlingen worden geplaatst in de volgorde van hun lotnummer. Als een lotnummer aan de beurt is, wordt gekeken of de school die bovenaan de voorkeurslijst staat plaats heeft. Is die school vol, dan wordt gekeken naar de tweede voorkeur, enzovoorts.

Op 5 april horen alle leerlingen de uitslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden