'Liever geen kraakverbod'

Politiecommandant Leen Schaap toont zich in de documentaire, die gisteravond in première ging in een provisorisch theater naast Paradiso, geen voorstander van een kraakverbod. Foto ANP

AMSTERDAM - Van een verharding van de kraakbeweging is over het algemeen geen sprake. Dat zegt de Amsterdamse politiecommandant Leen Schaap in een documentaire naar aanleiding van een mogelijk kraakverbod.

De uitspraken van Schaap zijn opmerkelijk, omdat juist hij zich twee jaar geleden beklaagde over uit de hand gelopen ontruimingen waarbij de politie met moeren werd bekogeld en een 'boobytrap' werd aangetroffen in een kraakpand; uitwassen die door de kraakbeweging overigens in alle toonaarden werden ontkend.

Maar de berichten over een verharding van de krakers waren koren op de molen van de voorstanders van een kraakverbod. De initiatiefnemers in de Tweede Kamer, CDA, VVD en ChristenUnie, noemen deze verharding als een belangrijke reden om kraken te verbieden.

Schaap toont zich in de documentaire, die gisteravond in première ging in een provisorisch theater naast Paradiso, geen voorstander van een kraakverbod. In dat geval is de mankracht die hij moet inzetten om kraakpanden te ontruimen, niet beschikbaar 'om boeven te vangen'.

Ook wethouder Maarten van Poelgeest en oud-wethouder Tjeerd Herrema breken in de documentaire een lans voor het kraken. Van Poelgeest maakt zich zorgen over het alternatief dat CDA, VVD en ChristenUnie hebben bedacht tegen leegstand. ''Dan moet de gemeente een grote ambtelijke dienst oprichten om in de gaten te houden welke panden er precies leegstaan,'' zegt hij. ''Dus wat dat betreft is het eigenlijk nu efficiënter: er zijn allemaal vrijwilligers die gratis en voor niks deze publieke taak uitvoeren.''

Maar de makers van de film hebben ook met voorstanders van het kraakverbod gesproken, zoals CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen en directeur Hein Bos van vereniging Vastgoed Belang. Verder volgen ze kraker Daniël, die op zijn bakfiets een rondleiding geeft langs de kraakpanden die hij bewoond heeft.

De film is in allerijl afgemaakt, met het oog op het debat in de Tweede Kamer over het kraakverbod dat morgen begint. Gisteren kregen parlementariërs al een petitie overhandigd met 16.823 handtekeningen tegen het kraakverbod. In de Tweede Kamer tekent zich daarvoor een meerderheid af.

Met de film hopen de vier jonge filmmakers de Tweede Kamer nog een beetje te beïnvloeden. Maar niet met veel retorisch geweld. ''De film is niet bedoeld om mensen te overtuigen, maar om te informeren,'' legden ze het publiek uit.

Waar het 'm dan in zit, dat de film toch op de hand van de krakers lijkt te zijn? Een meisje uit het publiek heeft wel een idee: ''Omdat Daniël zo lief is,'' zwijmelt ze. (BART VAN ZOELEN)

In de loop van vandaag verschijnt de film op www.stoorzender.tv

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden