PlusAchtergrond

Liever een plaatje bij het praatje: Google Nest krijgt een beeldscherm

Ze zouden ons leven veranderen: speakertjes met virtuele spraakhulp in huis. Nog geen jaar na de Nederlandse introductie komt Google met een lapmiddel: een beeldschermpje. 

Beeld Xaviera Altena

‘Zal ik de volgende stap voorlezen?’ Ja, graag. Want je zal altijd zien dat je met de handen waar je net het gehakt mee hebt gemengd, de volgende pagina van het kookboek moet omslaan. Dat kan de Google Nest Hub desgevraagd helemaal zelf, op haar aanraakschermpje.

In september vorig jaar landde Google met Nederlandstalige spraakspeakers in ons land, met de ingebakken Google Assistant die we al kennen van onze Androidtelefoon. Tot in de supers van Albert Heijn lagen de handpalmgrote zwerfkeien te koop; wie meer volume beliefde kon iets dieper in de zakken tasten voor een tonronde variant. Inmiddels zou een half miljoen Nederlanders zo’n hulpluidspreker in huis hebben. Vooral de variant van Google, omdat de Alexaspeakers van Amazon vooralsnog alleen Engels spreken. In de VS staan al een kleine 50 miljoen van dit soort speakers – waarvan zo’n 10 miljoen van Google.

Ze kunnen helpen vragen te beantwoorden, lepelen desgevraagd het weerbericht op, doen de wifilampen aan of spelen – abominabel slecht – muziekjes af. En sommen het gewenste recept op.

Maar, zoals al in moederland Amerika bleek, spraakhulp alleen is voor veel gebruikers niet voldoende. We zijn zo verknocht geraakt aan het turen naar schermen – van de tv, pc of de smartphone – dat we gesproken antwoorden, adviezen en opdrachten minder intens registreren zonder visuele ondersteuning.

Amazon was er twee jaar geleden in de VS snel bij met een videovariant op zijn Alexaspeaker, de Echo Show, die ­inmiddels alweer een generatie is opgeschoven. Vorig jaar volgde Google in Amerika, met zijn tabletachtige Home Hub. Die is sinds deze maand ook in Nederland verkrijgbaar, voor 129 euro, maar nu als Nest Hub. En omdat de elektronicawereld elk nadeel meteen in marketingjargon omzet, is er ook al een term voor: smart display, een slim schermpje.

Een prima fotolijstje

En het moet gezegd: het is opvallend dat de variant mét scherm thuis aanmerkelijk intensiever wordt gebruikt dan de schermloze Google Nest Mini. Die kan immers niet veel meer dan de Assistant die Google al in onze smartphones heeft gebakken. Maar stel de Hub een vraag en het antwoord wordt niet alleen voorgelezen, maar ook verrijkt met extra informatie op het aanraakscherm getoond. Zo levert het mondelinge weerbericht op scherm meteen de vooruitzichten voor de komende dagen op, de vraag naar de dichtstbijzijnde supermarkt een routebeschrijving met kaartje en de hulproep wat er nog te koken valt met de restjes in de koelkast, meteen een recept. Ook is de Hub een ­digitale tolk, die Nederlands in 59 talen kan vertalen – en andersom. Pikant wel dat, door een bug, Nederlands-Duits nog niet beschikbaar is.

Zeker, dat zijn allemaal zaken die de smartphone en de schermloze speakertjes ook bieden, maar niet zo overzichtelijk als de Nest Hub. Dat komt doordat de Hub precies is ontworpen voor zulke aanvullende visuele informatie.

Daardoor heeft het apparaat ook beperkingen. Het mag ogen als een kleine tablet, het kan alleen tonen wat Google het wil laten zien. Een YouTubevideo afspelen gaat prima, maar het internet afstruinen zit er niet in. Ook Netflix laat zich niet bekijken, maar dat ligt aan de weigerachtige videodienst.

Maar het zij gezegd: met de Hub in de woonkamer blijft de smartphone in huis langer in de broekzak. Het is dan ook een misser dat voor het instellen van het apparaat ­altijd een smartphone nodig is; dat kan niet op de Hub zelf.

In de VS bleek, ook tot verrassing van Google, de belangrijkste functie van het apparaat het fotolijstje te zijn dat ­eigen foto’s die bij Google zijn opgeslagen als een diashow afspeelt. Veel meer valt er ook buiten de visuele weergave van vragen en opdrachten, niet permanent op te aanschouwen – het enige bruikbare alternatief in de stand-bystand is een klok.

Het is overigens een prima fotolijstje. Het frame is voorzien van een lichtsensor die het beeld dimt als het donker wordt – zodat de Hub ook goed op het nachtkastje past. Een camera ontbreekt – misschien ook wel vanwege dat slaapkamergebruik. Google belooft er wel eentje in de volgende Max-versie, zodat ook videogesprekken kunnen worden gevoerd.

Thuisapparaten bedienen

Naast vraagbaak is de Hub ook huishulp. Voor meer doorgewinterde gebruikers is het apparaat als uitvalsbasis bruikbaar voor allerlei thuisapparaten; de wifilampen kunnen er mee worden bediend, de wifithermostaat, ­beveiligingscamera’s en videodeurbellen – zodat meteen kan worden gezien wie er aan de deur is.

En dat geldt niet alleen apparaten van Googledochter Nest. Zo’n duizend elektronicafabrikanten, waaronder tv-makers en lampenmerken als Philips, hebben een ‘actie op Google’. Het is wel opletten geblazen, want niet alle ­wifiapparaten voor in huis werken noodzakelijkerwijs.

Of slimme speakers met een schermpje de Nederlandse scepsis voor spraakhulp kan doorbreken, is de vraag. Willen we nog een beeldscherm in huis hebben naast de smartphone en de tv, die exact dezelfde mogelijkheden hebben – en nog veel meer? De tablet heeft het immers ook niet gered.

Volgens onderzoek van enquêteur Multiscope onder 4700 Nederlanders blijkt dat bijna drie op de vijf Nederlanders niet eens van het bestaan van zulke gadgets ­afweet. Slechts 3 procent van de mensen die er nog geen thuis hebben staan, omgerekend 240.000 Nederlanders, zouden zo’n apparaat wel kopen. De vraag is of het schermpje van de Hub mensen op andere gedachten zal brengen.

Google én Amazon

‘Hé Google, speel de Beatles op Spotify, Alexa, doe het volgende nummer.’ Vanaf volgende maand kunnen de ­rivaliserende stemhulpen van Google en Amazon met elkaar bekvechten. Wifispeakerfabrikant Sonos biedt dan als enige tegelijkertijd de twee grootste rivaliserende spraakhulpen aan.

Google is lang niet de enige met een virtuele vraagbaak. Lenovo komt later deze maand met een alternatief voor de Nest Hub met een scherm dat een flinke maat groter is. Ook JBL, Facebook, LG en zelfs koelkastfabrikant Whirlpool hebben zo’n smart display, vooralsnog alleen in de VS. Dat geldt formeel ook voor de Echo Show van Amazon en de schermloze Home Pod van Apple (met Siri), die hier en daar wel te koop zijn maar (nog) geen ­Nederlands spreken.

Zonder schermpje is het aanbod van alternatieve smart speakers inmiddels enorm. Een trits hififabrikanten biedt luidsprekers die aanmerkelijk beter klinken dan de apparaten van Google en Amazon, maar die wel hun spraakhulp ingebouwd hebben. De koper moet wel kiezen tussen Google en Amazon. Behalve dus bij de nieuwste modellen van Sonos, die met Google straks ook in het Nederlands kunnen worden bediend. 

De combinatie kan handig zijn als vaak in de webwinkel van Amazon wordt besteld, of via Amazondienst Prime naar video’s wordt gekeken. Dat maakt het niet alleen mogelijk om vragen te stellen waar ze het beste beantwoord worden, maar ook om de luidsprekers met de stem te bedienen. Of en wanneer Amazon in het Nederlands ­beschikbaar komt, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden