Liever dekens dan terrasverwarming

De tegenstanders van de terrasverwarming vinden het verspilling van energie. Foto ANP Beeld
De tegenstanders van de terrasverwarming vinden het verspilling van energie. Foto ANP

AMSTERDAM - De proef met terrasverwarming is nog maar amper begonnen, of stadsdeel Centrum komt al met een tegenactie: een oproep aan de ondernemers de klandizie met dekens te verwarmen.

Of truien, dat mag ook. Zolang het maar geen vervuilende terraskachels zijn. Een meerderheid van de deelraad vindt dat het stadsdeelbestuur de ondernemers moet wijzen op het alternatief van de dikke warme winterlappen.

Het liefst had het stadsdeel de terrasverwarmer helemaal geboycot, schreef stadsdeelvoorzitter Els Iping vorig jaar aan burgemeester Job Cohen, maar dat kreeg ze er niet doorheen. Stadsdeel Centrum kon de proef met verwarmde terrassen niet weren. De wens van de gemeenteraad overtroefde die van de deelraad, zei Cohen. Daar kon Iping weinig tegenin brengen. Op 1 september begonnen dertig cafés in de binnenstad aan een experiment van twee jaar met terrasverwarming. Een eerdere proef faalde doordat de periode te kort was om aanschaf van kachels zinvol te maken.

Stadsdeel Centrum slikte alle protesten weg, tot nu, een maand na de start van de proef, de 'dekenmotie' van GroenLinks in de deelraad is aangenomen, met als tegenstemmers de VVD en een deel van de PvdA-fractie. Een pesterijtje? ''Dat is niet de bedoeling,'' zegt de initiatiefnemer van de motie, Dingeman Coumou. Het is een serieus voorstel. ''In het begin van het jaar stelde de fractie voor, ondernemers die hun terras met duurzame energie verwarmen, minder belasting te laten betalen. Maar dat kon juridisch niet. We hebben gezocht naar een praktisch alternatief. Nou, dat zijn de dekens. Praktisch, goedkoop, vergunningvrij, opvouwbaar en milieuvriendelijk.''

Paul Hermanides, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam, slaakt een diepe zucht wanneer hem om een reactie op de dekenmotie wordt gevraagd. ''Tjonge, jonge, jonge, er is 67 uur in de raad over dit onderwerp vergaderd. Hoeveel tijd wil deze stad nog aan dit soort onzin verspillen!?''
Coumou ziet dat heel anders: ''Het is een proefperiode. En een proefperiode leent zich er juist heel goed voor, alternatieven aan te dragen. Het denken is niet gestopt na de start van het experiment.''

Hermanides denkt dat al dit gekissebis over terraskachels straks geen issue meer is. ''Internationaal, maar ook landelijk is terrasverwarming geaccepteerd. Ik kan voorspellen dat die ook in Amsterdam heel enthousiast wordt ontvangen,'' zegt de horecaman.

Vooralsnog klinkt vanuit de stadsdelen Oud-West, Oud-Zuid en dus Centrum (waar de meeste cafés zijn) vooral scepsis. De tegenstanders vinden het verspilling van energie. Zoals Coumou het verwoordt: ''Alles is beter dan te stoken voor de mussen.'' (MALIKA SEVIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden