'Liever de pont dan gezeur over een brug'

Doodmoe wordt Jaap van Veen over het gezeur over een brug over het IJ, schrijft hij in een ingezonden brief. Terwijl de oplossing voor de hand liggend is: niets werkt beter dan het huidige veersysteem.

Artist impression van een brug naar Amsterdam-Noord. Beeld Cees van Giessen (CIID)
Artist impression van een brug naar Amsterdam-Noord.Beeld Cees van Giessen (CIID)

Ik word zo moe van dat gezeur over een brug door lieden die er nooit gebruik van zouden maken, maar denken dat het klootjesvolk die nodig zal hebben om de overigens nog door hun voornamelijke gedroomde met patattenten, hotels en casino's volgeplempte noordelijke IJoever te bereiken.

Een soort Damrak, en dan langs het IJ, ze zien de miljoenen al binnenstromen. Hartelijk gesteund door een gemeenteraad die uitponding en privatisering toejuicht en liever de waan van de dag en aandeelhoudersbelang volgt dan op lange termijn zich zorgen te maken over de eenzijdige gerichtheid van inmiddels geprivatiseerde Haven Amsterdam op fossiele brandstoffen.

Liever dan een behoorlijk IJoeverbestemmingsplan te maken, met een goede afweging van de belangen van scheepvaart en oevergebonden bedrijven, verpatste men goed, diep, voor zeeschepen geschikt vaarwater als zichtlokatie voor dure woningen - om niets.

Een bonus voor projectontwikkelaars die verder konden leunen op al aanwezige infrastructuur als openbaar vervoer en onderheiing, riolering en energie, achtergelaten door vertrokken havenbedrijven en rederijen.

Brugadepten en tunnelvisionairs: ik daag u uit een meer gelijkvloersere oplossing te bedenken als het huidige veernetwerk. Dat wordt nog moeilijk, want het pontsysteem kan tegen minimale kosten veranderd of uitgebreid worden. Een paar aangepaste dekschuiten, wat stratenmakerij op de oever, en klaar is je halte. Daarnaast zijn schepen zelfstandige eenheden. Totale systeemuitval is daardoor zeer onwaarschijnlijk, en last van wisselstoringen, vallend blad of omgewaaide bomen hebben zij niet.

Zij varen 99,9 procent stipt op tijd omdat ze obstakels kunnen vermijden en ze kunnen alle vormen van langzaam verkeer aan. Ik zie een moeder met beladen bakfiets niet snel over een twintig meter hoge brug ploeteren.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden