PlusReportage

Lievelingskassière van AH Vijzelstraat na 30 jaar met pensioen

Kassière Jean 'Sjaan' Heukensfeld (69) is al jaren hét icoon van de Albert Heijn in de Vijzelstraat. Tot groot verdriet van haar klanten gaat ze vandaag met pensioen.

Josien Wolthuizen
Heukensfeld:
Heukensfeld: "Broodjes, groente en fruit moet ik wel zelf aanklikken in de computer, dat maakt het werk ook afwisselend."Beeld Mats van Soolingen

"Oh, Jean. Ik ga je zo missen." Dikke knuffels en zoenen van een vaste klant uit de buurt. Er vloeien tranen. "Nu gebeurt het toch," verontschuldigt 'Sjaan' zich. "Ik ben heel dankbaar voor al die lieve woorden."

Het is niet erg, vandaag mag er gesnotterd worden achter de kassa. Na dertig jaar trouwe dienst neemt Heukensfeld afscheid van de Albert Heijn waar ze zo vergroeid mee raakte. Hele generaties uit de buurt zag ze er opgroeien. "Er komen nu kinderen in de winkel waarvan ik die moeders nog in de kinderwagen heb gezien."

Dat Heukensfeld achter de kassa belandde bij Albert Heijn was een geluk bij een ongeluk. Of eigenlijk ná een ongeluk. Toen ze eind dertig was, raakte Heukensfeld betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Een vrachtwagen verloor twee banden die bovenop haar auto belandden.

Een lange revalidatieperiode volgde en daarna kon ze alleen nog zittend werk doen. Albert Heijn was destijds net een project gestart om meer oudere personeelsleden te werven voor achter de kassa. "Ik had enorm veel geluk dat ze mij wilden hebben," zegt Heukensfeld.

Gezellige winkel
Het was het begin van een lange en gelukkige carrière in de Vijzelstraat. Ook vandaag scant Heukensfeld, ondanks het naderende afscheid, met een tevreden glimlach product na product. "Ik heb altijd enorm veel plezier in mijn werk gehad. Fijne collega's, lieve klanten. Het is echt een gezellige winkel."

Volgens Paulien Klijn (65) is het vooral Heukensfeld die het zo gezellig maakt. "De Albert Heijn in de Jodenbreestraat is dichter bij mijn huis, maar ik kom hier speciaal voor Jean. Ze is altijd lief, hartelijk en in voor een praatje."

Ook vandaag scant Heukensfeld, ondanks het naderende afscheid, met een tevreden glimlach product na product Beeld Mats van Soolingen
Ook vandaag scant Heukensfeld, ondanks het naderende afscheid, met een tevreden glimlach product na productBeeld Mats van Soolingen

Het werk is in de afgelopen dertig jaar wel enorm veranderd, volgens Heukensfeld. "Vroeger moest je alles met de hand intoetsen, maar tegenwoordig gaat alles over de scanner. Broodjes, groente en fruit moet ik wel zelf aanklikken in de computer, dat maakt het werk ook afwisselend."

Fotoboek
Heukensfeld wil vandaag met al haar vaste klanten op de foto, zodat ze een mooi fotoboek kan maken. Bedrijfsleider Alex Vrugt heeft er een dagtaak aan. Dat de rij voor de kassa door al die foto's steeds langer wordt, lijkt niemand te deren. Vrugt wijst klanten op de andere kassa's, maar die willen daar niets van weten. Ze willen 'in de pensioenrij bij Sjaan'.

Eigenlijk had Heukensfeld vijf jaar geleden de pensioenleeftijd al bereikt, maar van stoppen wilde ze toen niets weten. "Ik heb gevraagd of ik alsjeblieft nog even mocht blijven. Albert Heijn ging akkoord. Heel fijn." Sindsdien werkte ze nog twee dagen in de week.

Bang voor een zwart gat na haar pensioen is Heukensfeld niet. "Ik heb een heel grote familie met allemaal leuke nichtjes en neefjes. Ik vermaak me wel." In het nabijgelegen Carlton Hotel is vanmiddag een afscheidsreceptie georganiseerd. Daar kreeg Heukensfeld uit handen van burgemeester Van der Laan de Amsterdamspeld uitgereikt.

De hele dag komen vaste klanten langs om afscheid te nemen van Jean Beeld Mats van Soolingen
De hele dag komen vaste klanten langs om afscheid te nemen van JeanBeeld Mats van Soolingen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden