Lievelingsboot Heineken zoekt eigenaar. Vraagprijs: 8 ton

Volgens de huidige regels is hij is te lang en te breed voor Amsterdam. ­Mede daarom zet eigenaar 't Smidtje de iconische rondvaartboot Stan Huygens, de lievelingsboot van Freddy Heineken, te koop.

Marc Kruyswijk
Rondvaartboot Stan Huygens van rederij 't Smidtje ligt te koop. De vraagprijs is 800.000 euro Beeld Carly Wollaert
Rondvaartboot Stan Huygens van rederij 't Smidtje ligt te koop. De vraagprijs is 800.000 euroBeeld Carly Wollaert

Bierbrouwer Freddy Heineken zat het liefst achterin, dan kon hij het schip goed overzien. Klanten en relaties ervoor, sigaretje erbij en zo voer hij met de Stan Huygens door de Amsterdamse grachten.

Technisch gesproken was het schip niet van hem: de biermagnaat besprak de pijlvormige 'rondvaartboot' simpelweg zes maanden per jaar, zodat hij ervan gebruik kon maken wanneer hem dat schikte.

Flamboyant
De Stan Huygens was Heinekens lievelingsschip. Slank, sportief en luxueus, van alle gemakken voorzien. Als je je afvraagt of een schip flamboyant kan zijn: de Stan Huygens is het. En nu staat het te koop.

Het zal, zoals het ernaar uitziet, verdwijnen uit Amsterdam. Tomas de Smidt, directeur van de huidige eigenaar rederij 't Smidtje, heeft het drie jaar geprobeerd met het schip, maar moet, zegt hij, tot de conclusie komen dat het weliswaar een fantastisch schip is, maar dat zijn bedrijf er niet helemaal de ideale exploitant voor is.

"De Stan Huygens is voor de bovenkant van de markt, wij kregen het tot nu toe niet voldoende volgeboekt."

En dus heeft De Smidt de boot in de verkoop gezet. Er is interesse, zegt de eigenaar, maar storm loopt het nog niet. Dus gebruikt 't Smidtje de Hiswa te Water, deze week op het IJ, om de boot aan de man te brengen.

Motorboottheater
Speciaal voor het evenement wordt de luxe salonboot omgedoopt tot Motorboottheater met dagelijks wisselende thema's. Van 27 september tot en met 4 oktober wordt Stan Huygens online geveild via BVA Auctions.

Wie interesse zou kunnen hebben om de Stan Huygens van 't Smidtje over te nemen? De Smidt zucht diep. Dat het een vermogend persoon zal moeten zijn, staat wel vast. "Ik zie een perfecte rol voor dit schip weggelegd in een van de meren in Zwitserland. En ook kan ik me voorstellen dat Dubai een mooie plek zou zijn om een dergelijk schip te hebben."

Amsterdam is onwaarschijnlijk, zegt De Smidt: daarvoor is de toekomst van de rondvaart, in al zijn facetten, vooralsnog te onzeker. "De Stan Huygens heeft een lengte van 20,67 meter en is 4,47 meter breed."

Internationale zakenmensen
"Dat is, naar de verwachte regelgeving over maatvoering, bijna 70 centimeter te lang en iets meer dan 20 centimeter te breed voor Amsterdam. Tot 2023 zou ik er nog mee door de grachten kunnen, maar daarna is het zéér de vraag of het schip nog gerechtigd blijft om in de stad te kunnen varen."

De boot werd krap 25 jaar geleden gebouwd in opdracht van rederij Lovers, de vorige eigenaar, en kostte destijds 1,3 miljoen euro.

Het idee was dat de groten der aarde op de Stan Huygens zouden kunnen dineren. De oorspronkelijke keuken werd ontworpen door Robert Kranenborg en inderdaad werden internationale zakenmensen, politici en popsterren op de boot door de stad gevaren.

Het is een zakelijke beslissing geweest om de Stan Huygens te verkopen, zegt De Smidt. Hoewel ook hij een persoonlijke geschiedenis heeft met het schip. "Het is ooit één keer gebruikt voor een begrafenis: die van mijn vader. Met de kist op het voordek brachten wij hem naar Zorgvlied. Zoals hij het zelf wilde. Ik heb er lang over nagedacht, maar uiteindelijk kost de Stan Huygens ons meer dan hij oplevert. Daarom heb ik hem te koop gezet. Mijn vader zou dat ook een goed besluit hebben gevonden."

Een kleine acht ton is vooralsnog de vraagprijs, zegt De Smidt. "We hopen op een goede nieuwe exploitant, lukt dat niet, dan varen we er met genoegen mee door."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden