Plus

Lieve kuikens werden dumpkippen: 'Stop dat achterlijke gedrag'

Toktok, alweer een gedumpte kip in een stadspark. Daarom is de Fruittuin van West nu de officiële kippenopvang.

Wethouder Dierenwelzijn Ivens voert de kippen, en tuineigenaar Sturkenboom ziet dat het goed is Beeld Mats van Soolingen
Wethouder Dierenwelzijn Ivens voert de kippen, en tuineigenaar Sturkenboom ziet dat het goed isBeeld Mats van Soolingen

Tussen de rijen rode bessenboompjes springt een bruin-witte kip omhoog om een vliegje te happen. De haan twee meter verderop trekt een insect uit de grond. Ertussen loopt een jongetje dat een doosje volstopt met zelfgeplukte kersen.

Hier in de boomgaard van de Fruittuin van West, de officiële kippenopvang van de gemeente Amsterdam, scharrelen tussen de peren- en kersenbomen nu zo'n veertig opgevangen kippen en 248 vogels van de fruittuin zelf.

Een opvang was hard nodig, want het aantal gedumpte kippen stijgt jaarlijks. Peter van Poelgeest, de gemeentelijke kippenvanger, trof vorig jaar tussen de tachtig en honderd hoenders in stadsparken aan. Daarmee is de vogel een van de meest gedumpte dieren in de openbare ruimte.

Een nieuw thuis vinden is lastig, want tachtig procent van de gedumpte exemplaren is een haan. Van Poelgeest: "Kippen zijn bij iedereen welkom, maar een haan kraait 's ochtends de hele buurt uit bed."

Neem je verantwoordelijkheid
Volgens de fauna-adviseur is dat dan ook een van de meest voorkomende redenen om een kip in het park achter te laten. "Mensen denken: leuk, kuikens. Dan groeien er vier hanen uit, maar daar zitten ze niet op te wachten." Hij stoort zich behoorlijk aan wat volgt: "Dan rijden ze 's avonds naar een stadspark om ze te dumpen. Mensen moeten dat achterlijke gedrag stoppen. Neem je verantwoordelijkheid."

Om het dumpen te stoppen doet de nieuwe kippenopvang tegelijk dienst als asiel: wie van een kip of haan af wil kan het dier bij de biologisch-dynamische boerderij brengen. En wie er eentje zoekt, mag een dier meenemen. Beide klanten betalen een symbolisch bedrag om de kosten te dekken. Stop dat dumpen, zegt Van Poelgeest nog eens: "Kippen lopen bij het achterlaten veel gevaar, bijvoorbeeld door ten prooi te vallen aan roofdieren of honden. Hopelijk stopt dat nu."

80%

Amsterdammers houden niet van hanengekraai. Tachtig procent van de kippen die in de stadsparken worden achtergelaten is volgens vanger Van Poelgeest een haan

Iedereen profiteert van de nieuwe afspraken. De kippenvanger kan zijn vangst kwijt, de kippen hebben ongeveer drie voetbalvelden om rond te scharrelen en de zo geniet de Fruittuin van West natuurlijke bescherming tegen allerlei ongedierte.

Kippenmest is opperbest
"Kippen in combinatie met een boomgaard is de mooiste relatie die er is," zegt Wil Sturkenboom, eigenaar van Fruittuin van West. "Tot nu toe gebruiken we geen andere bestrijdingsmiddelen. Kippenmest is het beste dat er is, en ze pikken allerlei insecten uit de grond."

Wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens liet als ceremonieel gisteren twee opgevangen kippen los in hun nieuwe thuis voerde een vijftigtal uit de hand. Ivens: "Zo veel kippen kom je niet dagelijks tegen in de grote stad. Nu ben ik er wel achter dat ze niet zo hard in je hand pikken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden