'Liegen mag' was motto bij DSB

ALKMAAR - Hypotheekverstrekker DSB rekende zijn werknemers af op het afsluiten van overbodige polissen. Daardoor is zeker één op de tien klanten van de bank 'zwaar het schip in gegaan'. Dat zegt een oud-medewerker van de bank in Wognum.

DSB was erop gericht mensen vol te stoppen met overbodige verzekeringen en beleggingspolissen, zegt de man, die zo'n vijf jaar bij het bedrijf werkte. ''Want dáárop werd verdiend, veel meer dan op de rente. De druk kwam vanuit het management in Wognum.''

Zijn ontboezeming kwam overeen met het verhaal van drie andere, anonieme ex-DSB'ers, gisteravond in Nova. Alle vier schetsen het beeld van een bank die als structureel beleid heeft zijn klanten zo veel mogelijk overbodige polissen aan te smeren. De beste werknemer van de week werd zelfs gehuld in een T-shirt met de tekst: KoopsomKanjer. Ook gold volgens hen de slogan: liegen mag, bedriegen niet. De voormalige werknemers noemen het beleid 'pure oplichting' en hebben spijt. De bank zou voor twee miljard euro aan overbodige polissen hebben afgesloten. De bank wenst niet te reageren op anonieme bronnen.

Tijdens verkooptrainingen werd volgens de ex-medewerkers 'het kerstboommodel' gehanteerd. De kerstboom was de lening, daaraan werden verzekeringen en andere producten gehangen. ''Maar dat moest je allemaal niet zo duidelijk maken. Je moest focussen op het maandbedrag en de rest omzeilen. Het contract werd lang niet altijd doorgenomen. Soms werd het zelfs blanco ondertekend: pas op kantoor werden de cijfertjes ingevuld.''

''Ik heb er ook aan meegedaan. Je verdiende een relatief laag basissalaris, maar met provisies werd het het dubbele of driedubbele. Op het laatst dacht ik soms: dit wordt echt te gortig. Dan kreeg iemand bij een lening van 20.000 euro voor hetzelfde bedrag aan verzekeringen verkocht en liep hij dus met 40.000 euro aan leningen het kantoor uit.'' (HET PAROOL)

De uitzending over DSB in Nova

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden