PlusTen slotte

Liefhebbers van de kermis treuren om teloorgang volkse traditie

Een deel van Amsterdam rouwt nu het einde in zicht is van de kermisattracties die twee keer per jaar de Dam beheersen. Een ander deel verheugt zich: eindelijk allure.

Zo dicht bij de toren van het paleis komt vrijwel niemand meer na 2018. Beeld Herman Wouters/HH
Zo dicht bij de toren van het paleis komt vrijwel niemand meer na 2018.Beeld Herman Wouters/HH

De knipperlichten moeten gedoofd, de laatste hey, hey, hey moet door de stemvervormer. In 2019 zal de halfjaarlijkse kermis op de Dam waarschijnlijk zijn laatste adem uitblazen. Die ruikt naar suikerspin, cola en teleurstelling.

Vrijdag stuurde burgemeester Eberhard van der Laan een brief aan de gemeenteraad over de voortgang van het nieuwe evenementenbeleid. Daarin heeft de kermis op de Dam geen plaats meer. De overeenkomst met de exploitant, die tot 2019 duurt, zal waarschijnlijk niet meer worden verlengd.

Klagers
"Ik vind zo'n kermis midden in de stad een mooie traditie," zegt Fred Schiphorst op Facebook. "Jammer dat de klagers steeds meer hun zin gaan krijgen." Schiphorst is een van vele gedupeerden. Op sociale media wordt het verlies van een traditie (voor sommigen zelfs het 'hoogtepunt van mijn jaar') hevig betreurd.

De lijdensweg van de kermis, waarover al jaren wordt gedebatteerd tussen voor- en tegenstanders, nadert nu wel het einde. Voorstanders opperden het festijn niet twee maar één keer per jaar te houden. Om de felgekleurde lampen door led te vervangen. Om tenminste de knallende muziek wat zachter te zetten. Het mocht niet baten, of, zoals liefhebber Jeannette Janse van Gog zegt: "Alles wordt om zeep geholpen."

"Er gaat een stukje traditie verloren," zegt ook directeur van de Nederlandse Kermisbond Jan Boots teleurgesteld. "Dit was de laatste kermis in het centrum van Amsterdam."

Snoep en spanning
Vroeger was er ook kermis op de Nieuwmarkt en het Rembrandtplein. Toen die op het Rembrandtplein in 1876 een keer moest uitblijven, mondde dat uit in een protest waar de huidige teleurgestelde kermisliefhebber u tegen zegt.

Boots gelooft dat iedereen wel goede herinneringen heeft aan een attractie, of tenminste aan de sfeer - een van snoep en spanning. "Je gaat er als kind met je ouders heen, en als je tiener met je vriendje of vriendinnetje. Uiteindelijk ga je met je eigen kinderen en kleinkinderen. Hele levens zitten in zo'n feest."

Boots wijst op de geschiedenis van de kermis op de Dam, daar terechtgekomen in 1979 als gevolg van de aanleg van de metro op de vorige locatie, de Nieuwmarkt. "Vroeger was de kermis het enige toegankelijke evenement voor het volk. Nu zijn er zoveel andere dingen te doen in de stad, maar om dan de kermis juist te laten sneuvelen? Haal liever een minder historisch feest van de agenda."

Maar de tijd van de vrouw met de baard, een draaiorgel en een kop-van-jut is allang voorbij. "De kermis zorgt voor geluidsoverlast en onttrekt niet alleen het koninklijk paleis aan het zicht, maar ook ons nationale plein," zegt Richard Francke, secretaris van de BIZ-ondernemersvereniging Dam. Zijn vereniging pleitte de afgelopen jaren fervent voor een vertrek. "De kermis is absoluut van toegevoegde waarde, maar niet op ons plein."

Opgepoetst
Francke, die zelf in een pand aan de Dam werkt, wil benadrukken dat hij en zijn collega's echt niets tegen kermis hebben. "Het is een vrolijk geheel, als de kermis er staat zie ik de menigte elke dag langs mijn raam draaien."
Maar wat er mist, en wat volgens Francke wel de toekomst van de Dam moet zijn, is allure. "Maandag mogen we genieten van een staatsbezoek aan de Dam. Dan is het hele plein opgepoetst en ziet het er prachtig uit. Van mij mag er elke week een staatsbezoek zijn."

Volgens een woordvoerder van de burgemeester is dit het besluit van het college. "Het is ook buiten de grote feesten om ontzettend druk in de stad, en het doel van de gemeente is om die drukte te verminderen. Het afschaffen van de kermis is een van de manieren om dat te doen, zodat de stad zo meteen leefbaarder wordt voor alle Amsterdammers."

Genoeg Amsterdammers zijn blij met het nieuws. Ton van der Stelt niet. Hij vermoedt dat het niet lang zal duren voor de klagers spijt krijgen. "Straks is de kermis weg en dan weer janken dat er weer een traditie op de Dam verdampt is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden