Liefdesroute in Micropia leert: zoenen is hartstikke gezond

Microben zijn onmisbaar in de liefde. Museum Micropia wil daar graag de aandacht op vestigen. Vanaf ­donderdag is er een liefdesroute te lopen in de bestaande tentoonstelling.

Jiske van Haga
Jasper Buikx: 'Hoe meer microben je uitwisselt, hoe beter.' Beeld Micropia
Jasper Buikx: 'Hoe meer microben je uitwisselt, hoe beter.'Beeld Micropia

'Bah' of 'getverderrie'; microbioloog Jasper Buikx hoort het meestal als eerste reactie als het gaat over micro-organismen, ofwel microben. "Maar ze zitten overal en ze zijn wel belangrijk voor onze gezondheid."

Ook bij de liefde spelen ze een belangrijke rol, blijkt op de nieuwe route over de microbiologische kant van de liefde.

Buikx: "Hoe de ander 'smaakt' wordt door een groot deel bepaald door de micro-organismen in onze mond. Afknappen op iemands eerste zoen kan dus echt."

Weerspiegeling
De nieuwe route brengt de bezoekers langs zes verschillende punten die antwoord geven op vragen als 'Waardoor ontstaan vlinders in je buik?' en 'Welke rol speelt lichaamsgeur bij partnerkeuze?'

Het antwoord op de laatste vraag is al te vinden bij het startpunt, de twee voetjes op de grond geven aan waar je moet gaan staan.

Op het scherm verschijnt een weerspiegeling van het lichaam van de bezoeker en laat precies zien waar de microben zitten en wat ze betekenen. Buikx: "Hoe je ruikt en of ik dat aantrekkelijk vind, heeft alles te maken met de microben die daar leven."

Slecht imago
De nieuwe route moet bijdragen aan een van de doelen van Micropia: microben van hun slechte imago afhelpen. "De meeste mensen denken aan ziektes, virussen en slechte bacteriën. Maar eigenlijk hebben we heel veel aan microben te danken," zegt Buikx.

Halverwege de route brengt Micropia de microben letterlijk dichterbij elkaar. Met de Kiss-o-meter zie je hoeveel microben je met elkaar uitwisselt als je zoent.

Buikx: "Hoe meer, hoe beter. Bij een innige tongzoen van 10 seconden worden ruim 80 miljoen microben uitgewisseld. Die microben trainen en versterken je immuun­systeem. Zoenen is dus hartstikke gezond."

80

Bij een innige tongzoen worden ruim 80 miljoen microben uitgewisseld.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden