Lieberman verwerpt vredesafspraken

Lieberman zei bij de overdracht op het ministerie dat de nieuwe regering niet gebonden is aan de afspraken die gemaakt werden op de conferentie van Annapolis in 2007. ''Israël heeft Annapolis nooit ondertekend en het parlement heeft het niet geratificeerd,'' aldus Lieberman. Foto EPA/Jim Hollander Beeld
Lieberman zei bij de overdracht op het ministerie dat de nieuwe regering niet gebonden is aan de afspraken die gemaakt werden op de conferentie van Annapolis in 2007. ''Israël heeft Annapolis nooit ondertekend en het parlement heeft het niet geratificeerd,'' aldus Lieberman. Foto EPA/Jim Hollander

JERUZALEM - De nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft zijn entree gemaakt met een agressieve speech waarin hij afstand nam van de vredesinspanningen van de afgelopen jaren. Binnen de EU gaan stemmen op tot een verkoeling van de relatie met Israël.

Lieberman zei bij de overdracht op het ministerie dat de nieuwe regering niet gebonden is aan de afspraken die gemaakt werden op de conferentie van Annapolis in 2007. ''Israël heeft Annapolis nooit ondertekend en het parlement heeft het niet geratificeerd,'' aldus Lieberman.

De besprekingen in Annapolis waren bedoeld om een sprong voorwaarts te maken in de vorming van een Palestijnse staat. Lieberman zegt in plaats daarvan terug te willen grijpen op de 'Routekaart' uit 2002, waarbij niet de einddoelen centraal staan, maar de eerste stappen daar naartoe.

Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat gebruikt Lieberman de Routekaart als schaamlap om te verhullen dat hij helemaal geen vrede wil. Tony Blair, vertegenwoordiger van het zogenoemde Kwartet (EU, VN, VS en Rusland), gebruikte soortgelijke bewoordingen. Volgens Blair is het vredesproces 'in grote problemen'. Als Israël niet wil werken aan een tweestatenoplossing, dan is 'een groot gevecht om de ene staat' onvermijdelijk, aldus Blair.

Lieberman, die volgens persbureau AP sprak voor 'zich verbijtende Israëlische diplomaten', keerde zich tegen een politiek van 'concessies'. ''Degenen die denken dat concessies zullen leiden tot respect en vrede, vergissen zich. Er is geen land dat zoveel concessies heeft gedaan als Israël, en ik zie niet welke vrede dat ons heeft opgeleverd. Wie vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog en zorgen dat hij sterk is.''

Scheidend minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni brak met de protocollaire tradities door haar opvolger publiek tegen te spreken. Volgens haar is Israël wel degelijk gebonden aan de uitkomst van Annapolis. ''U hebt me ervan overtuigd dat ik terecht niet tot de nieuwe regering ben toegetreden,'' zei ze tegen Lieberman.

Volgens de krant Haaretz hebben EU-diplomaten tijdens overleg in Tsjechië aangedrongen op een herziening van het Europese beleid jegens Israël. Als de regering-Netanyahu een Palestijnse staat afwijst, zou de EU moeten dreigen het associatieverdrag met Israël op te zeggen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden