Lieberman als 'onbetrouwbare hond'

Lieberman (links) met Maxime Verhagen (rechts). Foto ANP Beeld
Lieberman (links) met Maxime Verhagen (rechts). Foto ANP

AMSTERDAM - 'Lieberman-Doberman' is de leus die de demonstranten meedragen op een plakkaat. Dat de hond zo onvriendelijk mogelijk is afgebeeld, geeft wel aan dat ze weinig goeds verwachten van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken.

Avigdor Lieberman is voor deze in Nederland wonende Israëli's geen minister om trots op te zijn. Voor de poort van het Apollohotel protesteerden ze gisteravond tegen zijn komst naar Nederland.

En dan vooral tegen de hartelijke ontvangst in Nederland van deze
ultranationalistische politicus. Lieberman is omstreden, met name omdat hij in het verleden heeft gepleit voor het vertrek van Israëlische Palestijnen uit Israël.

Voordat hij minister werd, maakte hij naam met politiek incorrecte uitspraken. Zo zei hij na de oorlog in de Gazastrook dat die beslecht had moeten worden zoals de Tweede Wereldoorlog in Japan. Dat werd uitgelegd als een oproep om Gaza met atoombommen te bestoken.

Voor zijn tegenstanders genoeg om hem tot racist en terrorist te bestempelen. Maar minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen ontving Lieberman gistermiddag toch. Verhagen drong er bij hem op aan een bouwstop in de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever af te kondigen om zo het vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen.

Dat overleg werd gevoerd achter gesloten deuren. 'Kritiekloos,' oordeelden de demonstranten voor het Apollohotel, waar Lieberman gisteravond te gast was bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi). Door lawaai te maken protesteerden ze tegen de streng beveiligde spreekbeurt van de minister.

Geen legitieme politicus
Ze vinden dat Lieberman haat zaait. Verwijdering van Arabieren uit Israël zou neerkomen op een etnische zuivering.

''Dat hij deel uitmaakt van een democratisch verkozen regering, maakt hem nog geen legitieme politicus,'' meent Gate 48, een stichting van Israëli's in Nederland. Integendeel, hij is 'een schande voor de Israëlische staat'.

Lieberman was toen al binnen. Aan de andere kant van de Apollohal heeft het hotel nog een ingang. Het Cidi had geleerd van het bezoek van een Israëlische legerwoordvoerder die hier eerder dit jaar door demonstranten werd bekogeld met schoenen.

Jongeren van het Cidi mengden zich intussen onder de demonstranten om de media hun kant van het verhaal te vertellen. ''Het is niet zo dat wij het in alles met hem eens zijn. Maar sinds hij is toegetreden tot de regering, heeft hij nog niets gezegd waarom wij hem willen afvallen,'' zegt Richard Priem, die voorzitter is van de jongerenorganisatie van het Cidi.

''Het aan de macht komen van de rechtse regering waar hij deel van uitmaakt, is ook te zien als een reactie op vier jaar terugtrekking uit Gaza, waardoor bewoners van het zuiden van Israël steeds vaker bestookt werden met raketten. We gaan eerst maar eens naar hem luisteren.'' (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden