Interview

Lidmaatschap voor kinderen van leden? ‘Ik zie geen bezwaar’

Leden van woningvereniging Samenwerking met 900 huurwoningen in Zuid vergaderen donderdag over de vraag of hun nazaten volgens de statuten lid kunnen worden. Theo Trautwein van de ledenraad ziet geen bezwaar.

Theo Trautwein, lid Ledenraad van Samenwerking Beeld Ton Damen
Theo Trautwein, lid Ledenraad van SamenwerkingBeeld Ton Damen

“Discriminatie” en “blanke elite-enclave”. Het zijn grote woorden die vallen rond het omstreden plan statutair vast te leggen dat kinderen van leden op achttienjarige leeftijd lid kunnen worden van woningvereniging Samenwerking. Theo Trautwein, lid van de ledenraad, steunt de initiatiefnemers.

Komt de buitengewone ledenvergadering als een verrassing?

“De kwestie is geëscaleerd. We praten al drie jaar over de kindregeling. 630 leden hebben op de buitengewone ledenvergadering aangedrongen, nadat het bestuur buiten de leden om de kindregeling wil stopzetten. De leden werden niet geraadpleegd en dat kan niet. Zaken als lidmaatschap en toelatingseisen of -criteria zijn zo belangrijk, dat ze alleen met een meerderheid van de leden vastgesteld kunnen worden. En ik denk dat de meerderheid van de leden het kind-lidmaatschap wil handhaven.”

Met welke argumenten valt deze vorm van bevoorrechting te verdedigen?

“Zie de stukken. Kinderen kunnen makkelijk mantelzorg verlenen, het bevordert de sociale cohesie in de buurt, stimuleert het onderhoud van monumentale panden, zorgt voor aanwas van jonge leden en biedt kinderen van leden woonkansen op de overspannen woningmarkt in Amsterdam. Inmiddels zijn argumenten verfijnd. Het kind-lidmaatschap dient een sociaal-maatschappelijk doel. Het bevordert de onderlinge betrokkenheid in de buurt en de participatie van bewoners in hun wijk. Het kan een voorbeeld zijn voor anderen in de stad.”

Heeft het bestuur geen sterk argument voor het afschaffen van de kindregeling nu het College voor de Rechten van de Mens heeft gesteld dat het voorstel een verboden onderscheid op grond van ras maakt?

“Ik vind de argumentatie flinterdun. Ik heb die wet er op na geslagen. Andere groepen worden niet buitengesloten. We hebben zelf juist het voorstel gedaan af en toe de vereniging open te stellen voor een aantal nieuwe leden van buiten. De vereniging moet geen Staphorst worden. Er moeten wel criteria voor worden bedacht. We kunnen moeilijk een miljoen Amsterdammers toelaten.”

Wat vindt u van de motie van de gemeenteraad in juni 2017 waarin staat het lidmaatschap open moet zijn?

“In de motie staat geen enkele verplichtende regeling, maar wel dat statuten alleen na instemming van de gemeente gewijzigd kunnen worden. Daardoor zouden we onze onafhankelijkheid kwijtraken. Alleen dat al is reden om er niet in mee te gaan.”

Maar Samenwerking betaalt 200.000 euro per jaar afschrijving op afgekochte erfpacht, ongeveer twee tientjes per woning per maand. Dat is toch subsidie?

“Nee dat is de oude erfpacht, die in 2038 afloopt. We hoeven de erfpacht niet te vernieuwen. We hebben genoeg tijd als we vijf jaar voor de expiratie beginnen met de onderhandelingen van de gemeente. Wij worden gewoon gezien als commerciële partij.”

Waarom is er zo veel kritiek op het bestuur?

“Omdat het bestuur niks regelt. In maart 2016 heeft het bestuur de ledenstop aangekondigd. De kindregeling zou worden beëindigd en daarna ontstond commotie door dezelfde mensen die zich nu ook roeren. Dat had een signaal moeten zijn. Het bestuur had toen criteria moeten aanleggen. Daarna had er een ledenraadpleging moeten zijn. Dat is nooit gebeurd. Het bestuur staat niemand contact met de leden toe. Alleen het bestuur bezit het ledenbestand. Leden die het uitschrijven van de aankomende ledenvergadering afdwongen, hadden geen adressen. Ze moesten met flyers langs 900 woningen van de vereniging, maar bereikten niet de andere 3400 leden.”

Wordt de gevoeligheid opgezweept door lange wachtlijsten voor woningen?

“Het is een misverstand dat de wachtlijst bij ons lang zou zijn. Kinderen worden lid als ze achttien zijn. Dan zijn ze niet aan een woning toe. Mijn zoon is 46 jaar, lid sinds zijn achttiende, en heeft nooit behoefte gehad aan een woning van Samenwerking. De werkelijke wachttijd is vanaf het moment dat iemand echt een woning zou willen huren. Die tijd is bij Samenwerking een paar jaar. In mijn geval was de wachttijd twee weken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden