PlusMijn Amsterdam

Lidewij de Koekkoek: 'Ik kan me nog steeds niet hechten in Haarlem'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Lidewij de Koekkoek (56), directeur van museum Het Rembrandthuis.

Lidewij de Koekkoek Beeld Tammy van Nerum
Lidewij de KoekkoekBeeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam
"Mijn geboortedag. Ik ben een geboren Amsterdammer. Mijn ouders, mijn broertje en ik woonde de eerste vijf jaar van mijn leven in bij mijn oma en opa in een appartement in De Pijp. Daarna zijn we naar Buitenveldert verhuisd en hebben in het buitenland gewoond. Mijn broer en ik wilden terug naar Amsterdam, maar mijn ouders durfden dat niet aan met twee tieners, toen zijn we naar Gouda gegaan. Daarna ben ik weer naar Amsterdam verhuisd."

Bioscoop
"Ik ga vaak, ik houd erg van Cinecenter en The Movies, maar De Hallen vind ik ook fijn. Het is royaal en de stoelen zitten lekker, maar het mist wel een beetje de sfeer van een kleine bio­scoop als The Movies."

Concertzaal
"Het Bimhuis is mijn favoriete plek om naar een concert te gaan. Ze hebben er zo'n fijne zaal, met goede akoestiek, en erg goede programmering. De laatste keer was het festival Stranger Than Paranoia, met hedendaagse jazz - daar hou ik van."

Bimhuis Beeld Lin Woldendorp
BimhuisBeeld Lin Woldendorp

Kerk
"De mooiste vind ik de Westerkerk, van buiten en van binnen. Nu ik bij Het Rembrandthuis werk, kom ik dagelijks langs de Zuiderkerk, en die ben ik meer gaan waarderen. Laatst liep ik erlangs, in de ochtend, en de zon scheen op de pas gerestaureerde toren. Magisch."

Restaurant
"Ik eet vaak in restaurants, soms is het fantastisch, regelmatig niet zo. De laatste tijd eet ik het liefst eenvoudig, goed eten, zoals bij Le 4 Stagioni bij het Jacob Obrechtplein, in een prachtige oude slagerij. Eenvoudig, goed gemaakt met mooie ingrediënten, daar maak je me blij mee."

Mooiste brug
"Als je hier uit het raam kijkt, zie je de Sint Antoniesluis, vroeger een dubbele ophaalbrug maar begin jaren zestig, in de tijd van de stadsuitbreiding, is de brug verbreed. Deze straat zou net zo breed worden als de Wibaut- en de Weesperstraat en doorlopen naar CS, maar hier zijn ze gestopt. Door die verbreding is de brug veranderd in een soort plein."

Le Quattro Stagioni, Johannes Verhulststraat 32 Beeld Lin Woldendorp
Le Quattro Stagioni, Johannes Verhulststraat 32Beeld Lin Woldendorp

Museum
"Tja, ik noem natuurlijk Het Rembrandthuis, maar het Rijksmuseum is een goede tweede. Waanzinnig mooi, met een collectie waar je niet op uitgekeken raakt. Voor het Rembrandtjaar werken we samen met het Rijks en andere musea in de stad, het is dit jaar 350 jaar geleden dat hij stief. Rijksdirecteur Taco Dibbits zegt het altijd heel mooi: we vieren de onsterfelijkheid van Rembrandt."

Lelijkste standbeeld
"Op mijn werkkamer staat het originele model van het standbeeld op het Rembrandtplein, uit 1852 van Louis Royer. Het is een ontzettend geïdealiseerde versie; Rembrandt is woest aantrekkelijk gemaakt. Dat past heel erg in de tijd: ze zochten een nationale held. We weten het niet exact, maar hij was in elk geval geen schone jongeling."

Beste plek om te relaxen
"De Hortus vind ik een fijne plek om aan de drukte te ontsnappen. Maar je kunt ook lekker ergens aan de kade zitten en een half uurtje de bootjes voorbij zien varen."

Dit kan veel beter
"Ik stoor me mateloos aan goedkope, plastic gevelreclame. In een historische binnenstad in Italië zie je dat niet. In de Czaar Peterstraat gaat het wel goed - stijlvol."

Rembrandt, Rembrandtplein Beeld Lin Woldendorp
Rembrandt, RembrandtpleinBeeld Lin Woldendorp

Mijn buurt
"De Pijp voelt nog steeds als mijn buurt en het Sarphatipark, daar kom ik al mijn hele leven. Ik heb er herinneringen van toen ik klein was en ik heb er ook in de stromende regen afscheid genomen van een geliefde, op een van de bruggen... Filmisch."

Favoriete winkel
"Ik ben niet echt een kledingshopper, maar ik ben dol op boek- en platenwinkels. Concerto natuurlijk. En Pantheon, op de Sint Antoniesbreestraat. Daar koop ik altijd een paar boeken, ook als ik het niet van plan ben."

Ik voel me Amsterdammer, omdat
"Ik vrees dat ik gezien de huizenprijzen niet terug zal kunnen, of ik moet op een zolderkamertje gaan wonen. Maar ik merk dat ik een Amsterdammer ben, ik hecht niet aan Haarlem."

Mooiste herinnering
"Een van mijn meest bijzondere heeft met mijn oma te maken. Zij woonde hier al haar hele leven, maar was nog nooit in het Amstel Hotel geweest. Ik heb haar op een stiekeme manier voor een high tea uitgenodigd. Achteraf bleek ze een beetje teleurgesteld, want door alle mystiek dacht ze dat ik daar ging trouwen, haha."

Pantheon boekholt A La Carte, Sint Antoniesbreestraat 134 Beeld Lin Woldendorp
Pantheon boekholt A La Carte, Sint Antoniesbreestraat 134Beeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden