Plusstraatbeeld

Lichtkunstwerk Void-non-void is een ontregelende ervaring

Op de NDSM-werf staat tot begin mei het lichtkunstwerk Void-non-void. 'Het is een ­intrigerende, beetje ontregelende ervaring.'

Void-non-void gaat elke avond om 17.00 aan Beeld Carly Wollaert
Void-non-void gaat elke avond om 17.00 aanBeeld Carly Wollaert

Je kunt veel van Amsterdam zeggen, maar niet dat het een stad is die kansen laat liggen om bijzondere lichtkunstwerken in de openbare ruimte toe te laten. De laatste jaren lijkt lichtkunst steeds populairder te worden, en dat is een fijne ontwikkeling.

Lichtkunst, hoe ogenschijnlijk eenvoudig soms ook, heeft in essentie namelijk altijd iets magisch; iets waar je oog automatisch naartoe wordt getrokken omdat het altijd zo duidelijk afwijkt van het normale.

Op het uitgestrekte, desolate gedeelte van het NDSM-terrein staat sinds kort het werk Void-non-void van de Amsterdamse kunstenaar ­Gabriel Lester (van designstudio PolyLester), en dat is niet ­zozeer een lichtkunstwerk als wel een ervaring.

Op de betonnen platen staan vier grote kunststof muren van zes bij drie, met openingen ­ertussen. Daar kun je als bezoeker in ­lopen, ­zodat je vervolgens omringd bent door de vier muren en je het werk kunt ondergaan.

Onalledaags
Dat is een vreemde sensatie. Laat op de avond op een verlaten stuk van het NDSM-terrein staan te midden van muren die aandoen als vier geüpdatete versies van de omineuze monoliet uit 2001: A Space Odyssey is al redelijk onalledaags, maar het is de werking van licht die voor het echte effect zorgt.

Om de paar seconden schakelt het licht van de buitenkant naar de binnenkant, waarop de andere kant op zwart gaat. Wie binnen staat, wordt zodoende afwisselend ­getrakteerd op totale duisternis, en dan, ineens, extreem felle en opdringerige lichten, alsof er met twintig bouwlampen tegelijk in je gezicht wordt geschenen.

Een prettige ervaring is dat niet per se (daarvoor koopt u maar een lavalamp voor in de slaapkamer), maar het is wonderlijk om als ­bezoeker steeds zo te schakelen tussen een soort slaap- en waakstand met dergelijke korte tussenpozen.

Ontregelend
Volgens het begeleidend schrijven wil Void-non-void, het werk staat er tot 5 mei, de duisternis in de stad voelbaar maken. 'Van een lege huls naar een ­gevulde kern en van een blinde vlek tot een ­indringend nabeeld. Na de heldere lichtinval gloeien je ogen nog even na.'

Nou en of ze dat doen. Void-non-void is een ­intrigerende, beetje ontregelende ervaring: wie al wat nerveus dan wel epileptisch is aangelegd zal wat anders willen doen dan 's avonds naar dit deel van de NDSM af te reizen.

Maar ­boven alles is het een onderstreping van de schier eindeloze mogelijkheden van lichtkunst: des te meer reden er enthousiast over te worden.

Tot en met 5 mei, NDSM-werf, vanaf 17.00 aan.

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden