Lichte daling werkloosheid, maar minder mensen aan het werk

De werkloosheid is in maart licht gedaald met 7000 tot 684.000 personen. Deze daling werd veroorzaakt doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt, niet doordat meer mensen betaald werk kregen.

Een vrouw bekijkt vacatures Beeld anp
Een vrouw bekijkt vacaturesBeeld anp

Het aantal mensen met betaald werk nam in maart opnieuw af. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Over het eerste kwartaal gezien, stijgt de werkloosheid nog steeds. Gemiddeld kwamen er in het eerste kwartaal van dit jaar 5 duizend werklozen per maand bij. De werkzamen beroepsbevolking nam af met 18 duizend personen per maand, waardoor in het eerste kwartaal de totale beroepsbevolking maandelijks met gemiddeld 13 duizend personen kromp.

De stijging van de werkloosheid vindt vooral plaats onder vrouwen van boven de 25 jaar. Zij zijn vaak werkzaam in de zorg of in de handel, en juist daar verdwenen de meeste banen.

Reactie Asscher
Minister Asscher van Sociale Zaken noemt de daling van de werkloosheid een lichtpuntje na de stijging van de afgelopen tijd, maar waarschuwde dat ondanks de aantrekkende economie de vooruitzichten nog steeds niet goed zijn.

Asscher zegt zich 'onverminderd te blijven inzetten voor het aan de slag helpen van mensen'. Hij wijst op het bedrag van 600 miljoen euro dat hij heeft uitgetrokken voor banenplannen in de diverse sectoren. 'Ik roep werkgevers en vakbonden op om met goede plannen te komen, zodat we de werkloosheid te lijf kunnen gaan.'

Mirjam Sterk, door Asscher benoemd tot ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid wijst erop dat het aantal werkzoekende jongeren in maart is gedaald naar 126.000. 'Dat is 15,4 procent van de algehele werkloosheid. Meer jongeren zijn de afgelopen maand aan het werk gegaan. Het is de enige leeftijdsgroep waar een stijging is te zien in het aantal werkenden. Ook hebben meer jongeren er de afgelopen maanden voor gekozen om langer door te leren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden