'Licht Amsterdammers met billboard in over bouwplannen'

Door vergunningsaanvragen op een groot bord te publiceren op de locatie van de aanvraag, wordt het voor omwonenden eenvoudiger ongewenste bouwprojecten tegen te houden.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

De Partij voor de Dieren dient daartoe een voorstel in. Als het wordt aangenomen, betekent het dat de gemeente op een andere manier informatie moet verstrekken.

Wie een kavel wil bebouwen, of een pand voor iets anders wil gebruiken, moet een bouwvergunning en soms een wijziging van het bestemmingsplan aanvragen. De gemeente publiceert die nu op de website en een app om belanghebbenden op de hoogte te stellen, zodat zij eventueel bezwaar kunnen aantekenen. Voor grotere besluiten worden ook advertenties in de krant gezet om inspraakmogelijkheden onder de aandacht te brengen.

Vaak te laat
Volgens Johnas van Lammeren van de PvdD zijn omwonenden vaak te laat met hun protest, omdat ze niet wisten dat er in de buurt zou worden gebouwd. Als voorbeeld noemt hij de kap van bomen in West, of de sloop van een zorgcentrum in Zuid.

In omringende landen is het gebruikelijk om op de kavel, of bijvoorbeeld op de gevel van een tot hotel om te bouwen kantoorpand, een groot bord te plaatsen met informatie over de plannen.

Evenementen
Van Lammeren denkt dat vooral buurtbewoners op deze manier sneller weten wat er staat te gebeuren, en in het verweer kunnen komen. "Elke Amsterdammer moet op tijd zijn te waarschuwen, als het nog mogelijk is om bezwaar te maken tegen de vergunningverlening."

In Frankrijk moet het vergunningstraject al op een groot bord op de kavel worden toegelicht. Gemeentelijk ombudsman Arre Zuurmond pleitte eerder al voor zo'n systeem. En hij wil meer. Hij vindt dat de stad behalve bouwbesluiten ook bijvoorbeeld aanvragen voor evenementen in een park ter plekke moet aankondigen.

Rood lint
De gemeente Rijswijk knoopt sinds deze zomer een rood lint om elke boom waarvoor een kapvergunning is aangevraagd. Op dat lint staat hoe bezwaar is aan te tekenen.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van Van Lammeren, maar veel weerstand is niet te verwachten. Eerder bedacht dit raadslid al de ja-jasticker tegen on­gewenst reclamedrukwerk, en stelde hij een belasting voor festivalbezoekers voor, die breed werden gesteund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden