Update

Lichamen vertrokken uit Charkov na plechtigheid

De twee vliegtuigen die vandaag de eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp vanuit Oekraïne naar Nederland overbrengen, zullen ongeveer 40 lijkkisten vervoeren. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlandse forensisch team in Charkov gezegd.

Maarten van Dun
Het Nederlandse Hercules-toestel op vliegbasis Eindhoven staat gereed voor de repatriëring van de slachtoffers van de ramp met de MH17 vanuit Oekraïne, en vormt samen met een Australische Boeing C-17 een luchtbrug tussen Charkov en Eindhoven. Beeld anp
Het Nederlandse Hercules-toestel op vliegbasis Eindhoven staat gereed voor de repatriëring van de slachtoffers van de ramp met de MH17 vanuit Oekraïne, en vormt samen met een Australische Boeing C-17 een luchtbrug tussen Charkov en Eindhoven.Beeld anp

Voorafgaand aan het vertrek was er een ceremonie op het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad. De stoffelijke overschotten van bijna 200 omgekomen passagiers van het vliegtuig van Malaysia Airlines kwamen gisterochtend in gekoelde treinwagons elders in Charkov aan. De lichamen werden vanochtend rond 09.30 uur naar het vliegveld gebracht.

Op foto's van journalisten ter plaatse is te zien hoe vanochtend eenvoudige houten kisten op het vliegveld van Charkov stonden.

Ceremonie
Bij de Nederlandse Hercules van de Koninklijke Luchtmacht stonden tientallen leden van de Oekraïense politie en het leger opgesteld voor de ceremonie rond het vertrek van het vliegtuig. Na de ceremonie, waarbij een minuut stilte werd gehouden en toespraken werden gegeven, zijn de kisten in het vliegtuig geladen. De toespraken werden gehouden door vertegenwoordigers van de Oekraïense, Nederlandse en Australische regering.

Forensisch experts, Oekraïense militairen en vertegenwoordigers uit onder meer Maleisië en Australië vormden samen een soort erehaag aan weerskanten van het vliegtuig. De Nederlandse ambassadeur was er ook. Oekraïense vlaggen hingen, in de stralende zon, halfstok.

Rond 10.50 uur steeg het toestel op, richting Nederland.

Aan boord van de Hercules worden 16 lichamen naar Nederland gebracht. 24 mensen vliegen mee met de Australische C17 die later vandaag vertrekt vanuit Charkov.

Eindhoven
Nabestaanden en onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn bij de aankomst van de vliegtuigen in Eindhoven aanwezig. Na de landing volgt een minuut stilte. De lichamen worden vervolgens in een colonne vervoerd naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie zal plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden