Update

Lichamen kinderen aan ouders overgedragen

Peter Vanvelthoven, de burgemeester van Lommel, meldt dat de lichamen van de kinderen die zijn omgekomen bij het busongeval in Zwitserland vanavond worden overgedragen aan de ouders. Daarna zullen de lichamen naar België worden overgebracht.

Redactie
Bloemen bij basisschool 't Stekske in het Belgische Lommel. Beeld anp
Bloemen bij basisschool 't Stekske in het Belgische Lommel.Beeld anp

Twee C-130 transportvliegtuigen van het Belgische leger zijn ter beschikking gesteld van de regering voor de repatriëring van de lichamen van de overleden slachtoffers. De Belgische premier Elio Di Rupo liet weten dat de repatriëring vanavond al plaats zou kunnen vinden, na de identificatie van de slachtoffers en na akkoord van de Zwitserse autoriteiten.

België wil de repatriëring in één keer uitvoeren. Twee C-130's werden daarom teruggeroepen van een oefening in Portugal. De regering beslist de komende dagen over 'de meest geschikte manier' voor de herdenkingen, aldus de premier op de militaire luchthaven van Melsbroek, waar Di Rupo een persconferentie gaf na terugkeer van zijn bezoek aan Zwitserland.

De premier legde in Zwitserland bloemen bij de plaats van het ongeluk dat het leven kostte aan 28 mensen, onder wie 22 kinderen, en waarbij 24 anderen gewond raakten. 'Eén van de somberste dagen in onze geschiedenis', aldus de premier.

Hij bevestigde de informatie van de federale overheidsdienst Volksgezondheid dat alle gewonden geïdentificeerd zijn. Zeven zijn afkomstig van de Lommelse basisschool 't Stekske, zeventien van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee.

De Belgische minister van Defensie De Crem zei dat de Airbus A310 waarmee de nabestaanden van de slachtoffers overgevlogen werden naar Zwitserland, 'ter beschikking blijft van de families'. Het toestel zou vandaag kunnen terugkeren naar België.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden