Libri Secundi in Hoofddorppleinbuurt sluit deuren

En weer moet een Amsterdams antiquariaat zijn deuren sluiten. Eind deze maand is het de beurt aan Libri Secundi in de Hoofddorppleinbuurt.

Julia Cornelissen
Bernadette Kuipers tussen haar boeken. Wie wil ze nog? 'De oude kinderboeken gaan bij het oud papier, vrees ik' Beeld Jean-Pierre Jans
Bernadette Kuipers tussen haar boeken. Wie wil ze nog? 'De oude kinderboeken gaan bij het oud papier, vrees ik'Beeld Jean-Pierre Jans

"Boeken? Ze zijn alles voor me," verzucht Bernadette Kuipers (72), eigenares van Antiquariaat Libri Secundi, omringd door stapels boeken in dozen, op de houten vloer en in lichtbruine Lundiakasten. Er zijn al gaten gevallen op de planken van de kasten; daar stonden de boeken die Kuipers voor een prikje heeft kunnen verkopen in de afgelopen weken.

Libri Secundi is gevestigd in de Hoofddorppleinbuurt, waar buurtwinkels moeten wijken voor studentenkamers en appartementen.

Weinig kans
De populariteit van de buurt als woonwijk drijft de prijzen op; de huur van Kuipers' winkelruimte wordt meer dan vervijfvoudigd. "Mijn contract van vijf jaar liep af op 31 mei. Op de daaropvolgende zaterdagmiddag werd ik om half zes gebeld," zegt Kuipers. "Mijn winkel zou de dinsdag erop worden ontruimd. Dat het hard spel is in het vastgoed, werd mij meteen duidelijk."

Ze was genoodzaakt een advocaat in de arm te nemen. Die gaf haar weinig kans dat ze haar zaak zou kunnen behouden in de buurt.

"Een woning van 50 vierkante meter aan de overkant is voor vier ton verkocht. Studenten betalen hiernaast in het souterrain 600 euro per maand voor kamers zonder ramen."

Kuipers begon haar loopbaan als boekbinder. Oude pagina's genoten haar voorkeur, ze bond er velen bij elkaar voor antiquariaten. Nadat ze enige tijd in een antiquariaat in Weesp had gewerkt, opende ze twintig jaar geleden haar eigen zaak in de Weissenbruchstraat.

"In die tijd is het een waar buurtcentrum geworden. Ik was de wachtkamer van de kapper aan de overkant, een opvang voor eenzame mensen en hier beneden gaf een kennis pianoles aan kinderen van klanten. Buurtgenoten van alle leeftijden bleven staan voor mijn versierde thema-etalages."

Zout in de wonde
Sinds bekend is dat Kuipers haar winkel moet sluiten, komen veel buurtbewoners langs om afscheid te nemen. Buurvrouw Janny staat klaar met tassen om te helpen met het verhuizen van boeken.

Mondjesmaat raakt Kuipers haar collectie kwijt aan andere antiquariaten en geïnteresseerde buurtgenoten. Ook haar meubels probeert Kuipers te slijten. "Heb je nog een kastje nodig?" vraagt ze een passant.

Een kunstenares die altijd de Libri Secundifolder tegen het raam heeft hangen, moet Kuipers het slechte nieuws nog brengen. Als de kunstenares haar bedankt voor alle jaren, wordt het Kuipers te veel. "Ik wil geen afscheid nemen," zegt ze terwijl ze begint te huilen.

Bij antiquariaten komen veelal mensen die op zoek zijn naar specifiek, bijzonder werk, weet Kuipers. Klanten willen professioneel advies van iemand die precies weet wat er in de kasten staat. "Zo kwam gisteren nog een jonge vrouw langs die op zoek was naar overzichtsboeken van het nieuws uit 1963. Haar vader stond erin."

Kuipers vertelt hoe de Hoofddorppleinbuurt de laatste jaren alle detailhandel is kwijtgeraakt. "De winkels brachten reuring met zich mee. Hier in de straat zaten een kapper, een dierenwinkel, een groenteman, slagers." Gepensioneerd was ze officieel al jaren, maar wat ze straks met al haar tijd moet, weet Kuipers nog niet.

Ze neemt geen enkel boek uit haar collectie mee. "De boeken zullen zout in de wonde zijn. Hier in de winkel speelde mijn hele leven zich af."

Stapels boeken
In 1990 telde Amsterdam 130 antiquariaten, nu is daar nog minder dan een derde van over. De laatste jaren kozen veel antiquairs voor de online verkoop.

Kuipers zit nog tussen grote stapels boeken - grote delen van haar collectie raakt ze niet kwijt omdat zo veel andere antiquariaten al zijn verdwenen.

"De groothandel haalt slechts kleine hoeveelheden van mijn boeken op, omdat de handelaar wordt overspoeld met boeken van failliete tweedehands boekhandels. Zelfs hij kan het niet meer kwijt; hij pikt alleen heel specifiek eruit wat hij nog mist in zijn collectie."

Een verzameling van oude kinderboeken gaat bij het oud papier belanden, vreest Kuipers. "We gaan het niet redden als fysieke winkels. Boeken in de stad worden steeds goedkoper, terwijl de huisvesting juist duurder wordt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden