Libische premier presenteert kabinet

De nieuwe Libische premier Ali Zeidan heeft vandaag zijn regeringsploeg met 30 leden gepresenteerd. Het parlement moet er nu zijn goedkeuring over uitspreken.

De Libische minister van Defensie Osama al-Juwali. Beeld reuters
De Libische minister van Defensie Osama al-Juwali.Beeld reuters

In het kabinet van Zeidan zitten leden van de belangrijke politieke partijen, de liberale Alliantie van Nationale Krachten (NFA) en de islamistische Partij van Rechtvaardigheid en Opbouw. Op enkele posten komen niet partijgebonden personen, onder meer op Buitenlandse Zaken, Justitie en Defensie. Ook is er bij de samenstelling van het kabinet voor gezorgd dat alle regio's in het sterk verdeelde Libië zijn vertegenwoordigd.

Zeidan werd onlangs zelf als onafhankelijke kandidaat tot premier gekozen door het parlement. Mustafa Abushagur die eerder tot premier was gekozen, moest weer opstappen omdat hij er niet in slaagde een ministersploeg te vormen.

Een belangrijke taak van Zeidan is het herstellen van de veiligheid in het land, waar veel gewapende milities nog niet zijn ontwapend sinds de val en dood van dictator Muammar Kaddafi vorig jaar. Ook moet het kabinet ervoor zorgen dat binnen 12 maanden nieuwe verkiezingen zijn georganiseerd op basis van een nieuwe grondwet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden