Libische Overgangsraad regeert al vanuit Tripoli

De Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië is verplaatst van de oostelijke stad Benghazi naar de hoofdstad Tripoli. Politieke leiders van de NTC zijn inmiddels aan de slag gegaan in Tripoli, zo meldde een hoge functionaris van de overgangsraad donderdagavond tijdens een persconferentie.

ANP
Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad. Beeld REUTERS
Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad.Beeld REUTERS

Mustafa Abdel Jalil, de voorzitter van de NTC, blijft voorlopig in Benghazi, dat in het afgelopen half jaar het belangrijkste bolwerk was van het verzet tegen dictator Muammar Kaddafi. Jalil reist naar Tripoli zodra de veiligheidssituatie dat toelaat.

In Tripoli en in het zuiden van Libië vinden nog steeds gevechten plaats. Ook zoeken de rebellen met de NAVO naarstig naar Kaddafi en zijn familie. Libische zakenlui hebben een prijs van 1,2 miljoen euro op het hoofd van Kaddafi gezet, levend of dood. Het is onduidelijk waar hij zich bevindt.

Financiering
Italië geeft eerdaags 350 miljoen euro aan bevroren Libische tegoeden vrij. De Verenigde Staten en Zuid-Afrika maken ruim 1 miljard vrij. Groot-Brittannië en Frankrijk werken aan een ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad om de bevroren Libische tegoeden, wereldwijd ongeveer 165 miljard euro, zo snel mogelijk vrij te geven en de sancties te verlichten. Donderdagavond gaf de VN al 1,5 miljard dollar (ruim 1 miljard euro) aan bevroren Kaddafi-tegoeden vrij voor noodhulp aan Libische burgers.

Op het politieke front is het vooralsnog rustig. Critici stellen dat het beleid van de NTC niet transparant is. Zo zou Jalil vooral dissidenten hebben aangetrokken in plaats van mensen die de opleiding en vaardigheden hebben om het land weer op te bouwen. Activisten zouden geen politieke campagne hebben willen voeren zolang de rebellen nog strijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden