Libisch schip richting Gaza

Vaten olie worden in het schip geladen. Foto AFP Beeld
Vaten olie worden in het schip geladen. Foto AFP

ATHENE - Een Libische hulporganisatie, geleid door een zoon van Moeammar Kadhafi, is met een schip dat onder Moldavische vlag vaart, onderweg naar Gaza. Israël dreigt het schip te onderscheppen. Mogelijk zal het uitwijken naar Egypte.

De Kadhafi-stichting voor Hulp en Ontwikkeling ontkent politieke bedoelingen te hebben. We gaan op humanitaire gronden naar Gaza; we hebben niet de bedoeling te provoceren, aldus de stichting.

De Israëlische regering ziet de Libische actie wel degelijk als een provocatie en vreest dat de stichting erop uit is een confrontatie uit te lokken als die van 31 mei, toen negen doden vielen bij een Israëlische aanval op een Turkse hulpvloot naar Gaza.

Israël heeft intensief diplomatiek overleg gevoerd om te voorkomen dat het schip, dat ook vijftien activisten aan boord heeft, koers zal zetten naar Gaza. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben besprekingen met Griekenland, waar het schip vandaan komt, en Moldavië ertoe geleid dat het schip naar Egypte zal gaan. De hulpgoederen, voedsel, medicijnen, prefabwoningen, kunnen dan over land naar Gaza worden vervoerd.

Maar de stichting zegt dat met niemand een deal is gesloten en dat het schip op weg is naar Gaza.

De Israëlische ambassadeur bij de VN heeft gewaarschuwd dat Israël zich het recht voorbehoudt het schip te onderscheppen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden