Update

Libië: Zoon Kaddafi gaat niet naar Nederland

Als het aan Libië ligt, wordt de zoon van wijlen oud-dictator Muammar Kaddafi niet in Nederland berecht. Wat betreft de hoofdaanklager van het Haagse Strafhof (ICC), Moreno Ocampo, kan Libië de berechting ook prima af. Maar het Strafhof zal het proces ondersteunen en diens rechters zullen er ook bij betrokken zijn.

Reuters/AFP/Redactie
Saif al-Islam nadat hij werd gearresteerd, afgelopen zaterdag. Beeld REUTERS
Saif al-Islam nadat hij werd gearresteerd, afgelopen zaterdag.Beeld REUTERS

Ocampo is momenteel in Tripoli, om daar met de Libische autoriteiten het lot van Saif al-Islam en de voormalige Libische veiligheidschef Abdullah Al-Senussi te bespreken. De twee werden afgelopen weekend opgepakt.

De kopstukken van het voormalige Libische bewind zullen terecht staan voor misdaden tegen de menselijkheid. Het ICC in Den Haag vaardigde in juni tegen beide mannen arrestatiebevelen uit. Momenteel worden de twee in het Libische stadje Zintan vastgehouden. De lokale machthebbers willen dat het proces daar wordt gehouden, maar tegenstanders van dat plan menen dat de capaciteiten van het stadje niet voldoende zijn voor zo'n belangrijk proces.

Geen sprake van
De overgangsraad NTC, die in de Libische hoofdstad zetelt, wil dat Al-Islam daar berecht wordt. Ocampo op zijn beurt pleitte voor een proces in Den Haag, evenals internationale mensenorganisaties. Maar Libische autoriteiten laten weten dat er geen sprake van is dat de jonge Kaddafi in Nederland berecht wordt. Hoofdaanklager Ocampo zegt zelf ook dat een proces in Den Haag 'niet noodzakelijk is'. Daarnaast meldde hij dat hij niet van plan is om Al-islam zelf te ontmoeten bij zijn bezoek aan Libië.

De hoofdaanklager stelde eerder in een verklaring: 'De kwestie over de plaats waar de processen zouden moeten plaatsvinden, moet worden opgelost door overleg. Uiteindelijk zal het ICC beslissen. Er zijn bepaalde standaarden voor berechting waaraan we moeten vasthouden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden