Libië niet goed op hoogte van operatie VS, Somalië wel

De Libische regering heeft zondag de Verenigde Staten om opheldering gevraagd over de door Washington gemelde militaire actie in de hoofdstad van Libië, Tripoli. Bij een militaire actie in Tripoli is volgens het Pentagon zaterdag een gezochte al-Qaeda-terrorist, Abu Anas al-Liby, opgepakt.

Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, beter bekend als Abu Anas al-Liby. Beeld getty
Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, beter bekend als Abu Anas al-Liby.Beeld getty

Hij is meegenomen naar een veilige plaats buiten Libië, aldus een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Defensie (het Pentagon). Uit het Libische verzoek valt af te leiden dat de autoriteiten in Tripoli niet goed op de hoogte waren van wat het Pentagon 'een wettige arrestatie' heeft genoemd.

Dit in tegenstelling tot Somalië, dat wel op de hoogte was van een Amerikaanse aanval op een koptstuk van Al-Shabaab, ook gisteren. Volgens de Somalische premier werkt zijn regering samen met 'de wereld en omringende landen' in de strijd tegen de terreurorganisatie. Amerikaanse commandotroepen vielen een villa aan het strand aan, maar trokken ze terug toen zij veel meer tegenstand dan verwacht ondervonden.

15 jaar gezocht
In Tripoli waren de Amerikanen dus succesvoller. Hoewel zijn naam al jaren prijkte op de Amerikaanse lijst van meest gezochte terreurverdachten, wist Abu Anas al-Liby 15 jaar lang uit handen van de Amerikanen te blijven. De zaterdag opgepakte Libiër geldt als topfiguur van de terreurorganisatie al-Qaeda. Voor de gouden tip die tot zijn arrestatie zou leiden, had de FBI 5 miljoen dollar over.

Al-Liby, in 1964 geboren als Nazih Abdul al-Hamid al-Ragye, leerde al-Qaeda-leider Osama bin Laden begin jaren 90 kennen, nog voordat een reeks bloedige aanslagen de organisatie wereldwijd bekend en berucht maakte. De ontmoeting vond plaats in Sudan, waar al-Liby naar was uitgeweken.

Hij woonde vervolgens in Syrië en Qatar en kwam uiteindelijk in 1995 in Groot-Brittannië terecht, waar hij politiek asiel kreeg omdat de autoriteiten hem zagen als Libische dissident. In datzelfde jaar zou hij betrokken zijn geweest bij een mislukt complot om de toenmalige president van Egypte, Hosni Mubarak, te vermoorden. Binnen het kader van al-Qaeda deed hij volgens de VS dienst als computerdeskundige.

Aanslagen op ambassades
Het belangrijkste 'wapenfeit' van al-Liby is volgens de Amerikanen zijn betrokkenheid bij de bloedige aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, op 7 augustus 1998. Toen vrijwel gelijktijdig bommen ontploften kwamen in totaal 224 mensen om het leven en raakten 4000 mensen gewond.

De Libiër zou een belangrijke rol in de planning hebben gespeeld. De Amerikanen zijn daarvan overtuigd, omdat hij diverse keren foto's maakte van hun ambassade in Nairobi.

Veel kennis over Al-Qaeda
Al-Liby woonde in de tussentijd ongestoord in Manchester. Pas in 1999 kreeg de Britse politie hem op de korrel. Hij zat enige tijd vast nadat tijdens een inval in zijn appartement een soort terreurhandboek was gevonden met de titel 'Militaire studies in de heilige oorlog tegen tirannen'. Wegens gebrek aan bewijs lieten de autoriteiten hem echter weer vrij, waarna hij het land verliet.

Terug in zijn geboorteland Libië was het al-Qaeda-kopstuk mogelijk betrokken bij de opstand tegen Muammar Kaddafi. Met al-Liby hebben de Verenigde Staten volgens terrorismedeskundigen een insider gevangen die veel kennis heeft over de stand van zaken binnen al-Qaeda. Met die informatie hopen de Amerikanen het terreurnetwerk verder te verzwakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden