Liberale partij uitgeroepen tot winnaar verkiezing Libië

De liberale partij van Mahmoud Jibril is vannacht officieel door de Libische kiescommissie tot winnaar van de verkiezing uitgeroepen. De commissie maakte bekend dat de Alliantie van Nationale Krachten van Jibril 39 van de 80 zetels heeft veroverd tijdens de eerste vrije verkiezingen in Libië sinds de revolutie.

Redactie
Mahmoud Jibril Beeld ap
Mahmoud JibrilBeeld ap

Een meerderheid heeft Jibril, die tijdens de opstand premier van de rebellen was, nog niet. De raad in Libië telt 200 zetels, waarvan er 120 naar onafhankelijke kandidaten gaan en 80 naar politieke partijen. Die raad moet binnen een jaar zorgen voor onder meer een regering, een kieswet, de nieuwe grondwet en een referendum over die grondwet.

Door de uitslag, met een tegenvallend resultaat voor de partij van de Moslim Broederschap (17 zetels), breekt Libië met de trend van de Arabische Lente. Islamistische partijen trokken de meeste stemmen bij verkiezingen die vorig jaar werden gehouden in Egypte, Marokko en Tunesië.

Raad
De uitslag betekent niet dat de NFA van Jibril, die tijdens de opstand tegen Kaddafi premier was van de rebellen, daarmee de toon kan zetten in de raad waarvoor de Libiërs naar de stembus gingen. In de raad is de meerderheid van het aantal zetels, 120 van de 200, gereserveerd voor onafhankelijke kandidaten.

Om in de raad, die onder meer zorgt voor een regering, een kieswet en een nieuwe grondwet, te kunnen domineren moet de NFA de steun zoeken van onafhankelijke kandidaten en kleinere groeperingen. Belangrijke beslissingen moeten met een tweederdemeerderheid worden genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden