Lhbti-boegbeelden luiden noodklok bij gemeenteraad

Roze boegbeelden uit het nachtleven luiden in het stadhuis de noodklok over de veiligheid van de lhbti's. Homo's en lesbiennes voelen zich onveilig en willen meer actie van de politiek.

Mayday (links), al sinds 1989 actief in het nachtleven, ziet de situatie op straat verslechteren.
Mayday (links), al sinds 1989 actief in het nachtleven, ziet de situatie op straat verslechteren. "Ik word zeker eens per twee weken uitgescholden."Beeld anp

Daarvoor pleitten markante Amsterdammers als Mayday, Lola Benzina en nachtburgemeester Mirik Milan donderdagmiddag.

De verhalen van drags als Lola Benzina staan lijnrecht tegenover het beeld van Amsterdam als gay capital van de wereld. "Ik moet 's nachts goed nadenken over welke taxi ik neem, of waar ik fiets. Er moet genoeg licht zijn, en het liefst een beetje druk, zodat mensen me horen als ik schreeuw", aldus Benzina.

Ook Mayday, al sinds 1989 actief is in het nachtleven, ziet de situatie op straat verslechteren. "In een jurk van het Rembrandtplein naar het Leidse lopen moet je gewoon niet meer doen tegenwoordig. Daarnaast word ik zeker eens per twee weken uitgescholden", legde zij de gemeenteraad uit.

Speciale ambtenaar

Milan heeft concrete punten die wat de stichting N8burgemeester betreft beter moeten. Zo zouden zij een speciale ambtenaar aangesteld willen zien die zich specifiek gaat inzetten voor lhbti-belangen, binnen en buiten het stadhuis.

Het netwerk Roze in Blauw van de politie wordt uitvoerig geprezen door de actievoerders, maar de zichtbaarheid buiten de jaarlijkse feestdag Gay Pride kan verbeterd. Mayday: "Loop wat vaker zichtbaar als Roze in Blauw over straat, en naar binnen in onze cafés, zodat de gemeenschap zich veiliger voelt."

Meldingen via app

De gemeenteraad debatteert donderdagavond over de stijging van het aantal homogerelateerde incidenten. D66 wil melden vergemakkelijken door niet alleen met aangiften te werken, maar via meldingen van een app om een beter beeld te krijgen van de omvang van dit probleem.

Eerder bleek dat het politieonderzoek naar twee recente geweldsincidenten tegen homoseksuelen moest worden gestaakt wegens gebrek aan nieuwe opsporingsinformatie.

Uit algemeen politieonderzoek komt naar voren dat homogerelateerde incidenten in Amsterdam zich concentreren bij de omgeving van het Muntplein, de Regulierdwarsstraat en het Rembrandtplein, in de omgeving waar zich de meeste homohoreca bevindt. Een andere locatie waar zich meer dan gemiddeld incidenten voordoen, is de westelijke grachtengordel in de omgeving van de Nieuwezijds Voorburgwal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden