Lhbt-ouderen krijgen eigen woning in Amsterdam

In het Dr. Sarphatihuis opent Amsta woensdag Rozeneiland, de eerste lhbt-woning voor acht Amsterdamse ouderen. 'Hier hoef je niet uit te leggen hoe je je leven hebt geleefd.'

Om te beginnen is er plek voor acht bewoners met verschillende zorgvragen. Beeld anp
Om te beginnen is er plek voor acht bewoners met verschillende zorgvragen.Beeld anp

Was u getrouwd? Of: wie was er belangrijk in uw leven? Alleen al de manier van vragen kan verschil maken, zegt Joke Bart van Amsta.

Bij Rozeneiland, de nieuwe afdeling voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt) in het verpleeghuis in de Roetersstraat in Centrum, is het de bedoeling dat de mensen oud kunnen worden in een omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn en niet hoeven uit te leggen hoe ze hun leven hebben geleefd.

Eigen karakter
Het is naar eigen zeggen het eerste verpleeghuis waar specifiek plek wordt gemaakt voor lhbt-ouderen. Zo was er bij verschillende verpleeg­huizen al wel de Roze Loper, waarbij speciale aandacht is voor oudere lhbt'ers, maar met een aparte woonplek in een verpleeghuis wil Amsta nog een stap verder gaan.

Er wordt om te beginnen plek gemaakt voor acht bewoners met verschillende zorgvragen. De organisatie verwacht dat het vooral gaat om mensen met lichamelijke en/of psychiatrische problemen.

De medewerkers van Rozeneiland voelen zich verbonden met de lhbt-gemeenschap. Dat moet het makkelijker maken om met elkaar in gesprek te gaan over vroeger, nu en de wensen op zorggebied.

"Waar nodig en in samenwerking met de bewoners gaan we de afdeling een eigen karakter geven," zegt directeur Zorg Wilbert Wienema van de thuiszorgorganisatie Gay Care, die in het verpleeghuis invulling gaat geven aan de 'roze' woonplek. Er wordt gedacht aan speciale kunst aan de muur, maar een echte invulling is er nog niet.

Uitgesloten
Aan zo'n aparte woonvoorziening is behoefte, denken zowel Amsta als Gay Care. Wienema: "Er zijn mensen die op latere leeftijd in het verpleeg­huis weer terug de kast in gaan, omdat de omgeving er niet altijd mee overweg kan. Soms worden ze gediscrimineerd of uitgesloten, iets wat te maken kan hebben met onwetendheid of onervarenheid. Maar ouder worden in een omgeving waar ze aansluiting vinden, is belangrijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden