Lezing als eerbetoon aan leraar Laurens die omkwam bij ramp MH17

Op het Geert Groote College geeft filosoof en schrijver Joke Hermsen vanavond de eerste Laurens van der Graafflezing, vernoemd naar de bevlogen docent Nederlands die bij de crash van MH17 om het leven kwam.

Laurens van der Graaf was met zijn vriendin Karlijn aan boord van rampvlucht MH17.Beeld Eigen foto

Tijdens de jaarlijkse diploma-uitreikingen blééf Laurens van der Graaff het podium op- en afklimmen; geen docent werd zo vaak door eindexamenkandidaten gevraagd hun 'afscheidspraatje' te verzorgen als hij. Van der Graaff was pas dertig jaar en liep amper vijf jaar rond op de Vrije School in Zuid, maar zijn collega's en leerlingen waren zeer doordrongen van zijn talent.

'Hij observeerde, luisterde en onthield goed, hij was oprecht geïnteresseerd in zijn leerlingen,' zegt collega en docent Engels Suzanne Oudshoorn. 'Hij kon een klas meekrijgen in een discussie, óók de stille kinderen - door ze de juiste vragen te stellen en ze ruimte te geven voor hun antwoord.'

Bij aanvang van de les was het altijd afwachten wat hij nu weer had bedacht om de groep mee te trekken in de wondere wereld van de Nederlandse taal. Hij haalde het nieuws aan, nodigde dichters of neerlandici uit om te vertellen over hun vak, ging met zijn leerlingen naar de Koninklijke Bibliotheek of daagde ze uit de songteksten van rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig te ontleden.

Sterrenstof
'Wat hem inspireerde in de wereld, bracht hij de klas in.' Hij deelde A4'tjes uit met de tekst van Sterrenstof, omdat hij het zo goed vond geschreven - zo diep, vol humor en raadsels. Tijdens de bespreking ervan was hij misschien nog enthousiaster dan zijn leerlingen. 'Briljant is dit! Dit is zo goed jongens! zei hij,' herinnert zijn leerling Lotte van den Berg zich.

Maar toen Van der Graaff met zijn vriendin Karlijn Keijzer half juli om het leven kwam bij de vliegtuigcrash in Oekraïne, moesten ze bij het Geert Groote College plotseling het nieuwe schooljaar beginnen zonder het enthousiasme en de tomeloze inzet van hun favoriete leraar. De eerste schooldag was er een herdenkingsbijeenkomst en het condoleanceboek ligt deze week voor het laatst in een speciaal hoekje van de school.

Maar liever laten de leerlingen en docenten Van der Graaff voortleven door voort te borduren op zijn plannen en ideeën. Binnenkort is er weer een openpodiumavond waar leerlingen mogen zingen, dansen en dichten, en dit keer zal hun inspiratie leraar Laurens zijn. Voor de docenten is er vanavond de eerste van een serie Laurens van der Graafflezingen; filosoof Joke Hermsen zal dan spreken over vernieuwing in het onderwijs. Zij pleit onder meer voor kleinere scholen en kleinere klassen.

Kritisch
'Laurens was ook altijd kritisch op ons werk. Wat doen we van dag tot dag, wat is de opbrengst voor de kinderen, zou de docent niet meer vrijheid moeten krijgen in de klas?' zegt docent Frans en teamleider Simonette Meijer-Donagrandi. Hij hoopte ooit rector te worden, om het vertrouwen in en de waardering voor het vak verder te kunnen uitdragen. 'Helaas zijn we zo veel tijd kwijt aan protocollen en administratie,' zegt Oudshoorn. 'Laurens zocht altijd naar tijd en ruimte om de leerlingen te inspireren.'

Was dat niet voor de klas, dan was het wel tijdens één van de vele schoolreizen of bij het project 'Doneer de zon', waarmee hij de zonnepanelen op het schooldak mogelijk maakte. Meijer-Donagrandi: 'Het was een zonnig mens, en op deze manier hebben we toch nog een beetje van zijn zonnekracht.'

De gedenkplek voor leraar Laurens in de Geert Grooteschool in Zuid.Beeld Het Parool/Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden