Lezing aan de VU over Armeense genocide afgelast

De lezing over de Armeense genocide die de Amerikaanse professor Justin McCarthy in Amsterdam zou geven, gaat niet door. McCarthy zou 24 april spreken in de Vrije Universiteit op uitnodiging van de Turkse studentenvereniging Anatolia.

Een Armeense vrouw draagt haar kind tijdens de massale deportaties naar woestijngebieden die plaatsvonden tussen 1915 en 1917 en waarbij honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen. Beeld AFP
Een Armeense vrouw draagt haar kind tijdens de massale deportaties naar woestijngebieden die plaatsvonden tussen 1915 en 1917 en waarbij honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen.Beeld AFP

De opvattingen van de Amerikaan zijn omstreden. Hij ontkent de genocide onder de Armeniërs. Volgens hem gaat het om 'gewone' oorlogsslachtoffers en zijn veel minder doden gevallen.

Aanvankelijk zou er een debat plaatshebben op 24 april met de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher, die een andere mening is toegedaan over de Armeense kwestie. Zürcher heeft echter afgezegd.

Nu er alleen een ontkenner van de genocide aan het woord komt, heeft de VU de bijeenkomst geschrapt. 'De mogelijkheid tot een academisch debat ontbreekt,' stelt de universiteit.

De VU heeft nog wel geprobeerd andere sprekers te interesseren voor een debat, maar zonder succes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden