Lezersbrieven

Lezers reageren op Ieder1: 'Verschillen maken ons juist zwakker'

'Verschillen maken ons juist zwakker', schrijft Paroollezer Paul Verstappen, oneens met de insteek van de manifestatie van Ieder1. Volgens Paroollezer Peter Dortwegt zorgden PvdA- en GroenLinks 'een smet op een prima parade'.

Publiek op het Museumplein tijdens de manifestatie Ieder1 Beeld anp
Publiek op het Museumplein tijdens de manifestatie Ieder1Beeld anp

Wij zijn de besten

'Verschillen maken ons sterker' kopte Het Parool maandag op de voorpagina, en ik moest meteen ­denken aan de recente uitspraak van minister Schippers dat niet alle culturen gelijkwaardig zijn en onze cultuur de beste is.

Je kunt zeggen dat dit slechts een mening is, maar elke mening is gebaseerd op bepaalde waarden. En als je de universele ­rechten van de mens en alle vrijheden die daaraan verbonden zijn als basis neemt, dan is de mening van Schippers meer dan een mening; het is een feit.

In onze cultuur dwingen we onze kinderen bijvoorbeeld niet om te trouwen met iemand die wij zelf ­geschikt vinden. Onze vrouwen en meisjes hebben de vrijheid om hun haren in de wind te laten wapperen en zijn volledig gelijkwaardig aan mannen.

Wij zijn op elk denkbaar ­gebied bezig om de problemen die door de door links geprezen 'verschillen' zijn veroorzaakt, te bestrijden. ­Huiselijk geweld, overbevolking, misdaad, overgewicht, aanranding, radicalisering, ga zo maar door.

En hoe meer onze cultuur in de verdrukking komt, hoe meer concessies we doen aan andere culturen en stikken in onze eigen politieke correctheid. Verschillen maken ons juist zwakker.

Paul Verstappen, Amsterdam

Publiek op het Museumplein tijdens de manifestatie Ieder1 Beeld anp
Publiek op het Museumplein tijdens de manifestatie Ieder1Beeld anp

Smet op Ieder1

Nederland is van Ieder1, maar een beetje meer van de PvdA en Groen Links!? Een belangrijke reden om afgelopen zondag mee te lopen met de parade van Ieder1 is het feit dat het een initiatief betreft van ongeorganiseerden. En niet van zo'n ­hele trits organisaties en de daarbij behorende eindeloze reeks sprekers aan het einde van de tocht.

Ook de gedachte achter het initiatief is me sympathiek en er is voldoende ­urgentie om in de benen te komen. En dus liep ik mee. Tussen gele ­ballonnen, geinige en serieuze spandoeken en irritant veel aanbieders van free hugs ontwaarde ik tot mijn stomme verbazing en grote ergernis vlaggen van de PvdA en GroenLinks. Mijn hemel, ze konden zich weer eens niet inhouden.

Platte propaganda maken voor­ ­jezelf, terwijl je meedoet aan iets wat juist niet de discussie wil verengen tot politieke polarisatie. En dan ook nog op een domme manier; 'Dwars voor diversiteit' stond op een GroenLinks spandoek. Nou, daar worden we wijzer van.

Wat staat daar eigenlijk? Ook hier weer weinig originele borstklopperij; de jongerenorganisatie van GroenLinks is niet tegen ­diversiteit. Wat een verrassing. PvdA- en GroenLinkspropagandisten, ­jullie waren een nodeloze smet op een prima parade.

Peter Dortwegt, Amsterdam

Lees ook: Ieder1: een mars door totaal verdeeld Nederland [+] en: Het aaibaarheidsgehalte op de Ieder1-parade was hoog [+]

Nasdrin Dchar, initiatiefnemer van IEDER1 tijdens de manifestatie op het Museumplein Beeld ANP
Nasdrin Dchar, initiatiefnemer van IEDER1 tijdens de manifestatie op het MuseumpleinBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden