Lezersbrieven

Lezers over sollicitatie Oudkerk: 'En dan lachen wij om Trump?'

Oud-wethouder Rob Oudkerk solliciteerde woensdag openlijk naar het burgemeesterschap van de hoofdstad. Paroollezers reageren.

Rob Oudkerk Beeld anp
Rob OudkerkBeeld anp

Nee toch, was mijn eerste reactie op de sollicitatie van Rob Oudkerk. Ten eerste omdat het nu gewoon een vrouw moet worden en ten tweede omdat de laatste man die het kan zijn Rob is. Zijn boetedoening komt niet geheel geloofwaardig over en hij laat ook nog wat achterwege.

Het ging niet om zomaar prostitutie­bezoek, het schijnt dat een vijfde van de mannen dat ooit doet. Nee, het ging om heroïnehoertjes, de kwetsbaarste, ziekste groep met de laagste prijs, waar je het ook zonder condoom kon doen.

En, ik herinner me nog een akkefietje rond plaatsingen op gewilde scholen. De heer Oudkerk heeft stiekem (niks transparantie) een dealtje met de ouders gesloten die een rechtszaak wilden aanspannen.

Anne-Marie van Dam, Amsterdam

Duizend keer liever Rob Oudkerk als burgemeester dan Femke Halsema! Dat zou beter kloppen in ons ­Amsterdam, zo jammer dat wij ­Amsterdammers niets te zeggen ­hebben.

E. van Klaveren, Amsterdam

Ik heb mij hevig geërgerd aan de 'advertorial' van Rob Oudkerk. Zijn prostitutiebezoek destijds aan de Theemsweg zal mij op zich een zorg zijn. Dat is privé. Maar de manier waarop hij ermee omgegegaan is dat zeker niet.

Hij begreep niet wat er van een wethouder of politicus verwacht wordt. Dat bleek wel uit zijn onbeschaamdheid om kort na zijn aftreden te solliciteren als burgemeester van Haarlem. En zich dan nu laten voorstaan op openheid!

Uit de brief blijkt wel dat hij op veel fronten tekort is geschoten en het is mij niet duidelijk waarom hij nu denkt wel geschikt te zijn. En dan heeft hij ook nog het lef zijn 'trouw' aan zijn nieuwe geliefde en de verzetsdaden van zijn moeder in het geding te brengen. Wat goedkoop!

Ik vind het een belediging van de goede burgemeesters die wij de laatste jaren gehad hebben als het ­mijnheer Oudkerk mocht lukken de baan te bemachtigen. En een overweging naar bijvoorbeeld Rotterdam te verhuizen zal ik serieus overwegen.

Petra Woudenberg, Amsterdam

Rob Oudkerk wil burgemeester worden. Ik moest de kop van het artikel drie keer overlezen. 1 april is toch al geweest?

Is dit de titel van een boek over hem, wellicht geschreven door hemzelf? Een thriller misschien?

Ik vrees echter, na het artikel gelezen te hebben, dat Rob Oudkerk het werkelijk meent. De man die nota bene als wethouder Zorg én deels nog werkzaam als huisarts, naar de hoeren ging. En om het nog erger te maken: naar de heroïne-hoertjes.

Met zo'n burgemeester in nota bene de belangrijkste stad in Nederland wordt het dik lachen in het buitenland. Ik zie de koppen al in de kranten. En dan lachen wij hier om Trump?

Beste Amsterdammers, mag ons dit gespaard blijven!

Carien Stephan, Amsterdam

Met grote afschuw lees ik dat Rob Oudkerk burgemeester van onze stad Amsterdam wil worden.

De ex-wethouder en ex-huisarts heeft zijn aanzien verloren in Amsterdam. Het probleem was niet zozeer het prostitutiebezoek, maar het bezoek aan de Theemsweg, waar illegalen en zieke kinderen die verslaafd zijn geld bij elkaar sprokkelen om hun verslaving te bekostigen.

Ik heb op de ambulance met eigen ogen gezien wat verslaving met kinderen kan doen.

Nee, meneer Oudkerk, een burgemeester moet een burgervader zijn zoals Eberhard van der Laan, een man die vertrouwen uitstraalt en die het verdient een stad te leiden.

Het moet zeker niet een man zijn met zo'n verleden.

Jos Barlag, Amstelveen

Diep onder de indruk was ik van het artikel van Rob Oudkerk over zijn sollicitatie voor de functie van burgemeester van Amsterdam. Ik gun het hem van harte en ik geloof absoluut in de oprechtheid van hem.

Iedereen kan fouten maken en hoeft daar niet tot het einde van zijn leven op afgerekend te worden. Ik heb zo'n idee dat wij aan hem een waardige opvolger hebben van Eberhard van der Laan. Laat hem het worden.

Anna Veerkamp, Amsterdam

Lees de volledige sollicitatiebrief van Oudkerk terug: 'Ik schaam me, toch wil ik burgemeester worden'

De zoektocht naar een burgemeester

Meer dan 100 mensen hebben gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van Amsterdam. In eerste instantie deden 29 mensen een poging, tijdens de tweede ronde kwamen nog eens 85 sollicitaties binnen.

Van de kandidaten uit de eerste ronde hadden slechts vier kandidaten relevante ervaring in het openbaar bestuur, een belangrijke vereiste voor geïnteresseerden.

Op verzoek van de vertrouwenscommissie werd de vacature daarom heropend, omdat men wilde kunnen kiezen uit een bredere groep van geschikte sollicitanten.

Van de 85 sollicitanten in de tweede ronde hebben of hadden 14 mensen ervaring in het (lokaal) openbaar bestuur. Hiermee komt het totaal op 18 mensen waaruit de vertrouwenscommissie kan kiezen.

In het stadhuis klinkt dat oud-wethouder Carolien Gehrels en voormalig GroenLinks-politica Femke Halsema in ieder geval tussen de kandidaten zitten. Ook Onno Hoes, nu waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer, wordt genoemd.

Lees ook: Zo werd de zoektocht naar een burgemeester toch een zooitje

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden