Leveson: onafhankelijke organisatie moet toezicht houden op Britse pers

De Britse politiek is in de afgelopen dertig jaar te dicht op de media komen te zitten. Er moet daarom een nieuwe onafhankelijke organisatie komen die een wettelijke basis heeft en die toezicht moet gaan houden op de Britse pers. Dat concludeert de commissie onder leiding van Lord Justice Brian Leveson, die het grote Britse mediaschandaal onderzocht, in haar vandaag gepresenteerde rapport.

Lord Justice Brian Leveson Beeld ap
Lord Justice Brian LevesonBeeld ap

Op die manier moeten excessen zoals die bij News of the World voorkomen worden. Volgens Leveson is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat de Britse politiek de pers gaat reguleren.

Schandalig
Leveson is zeer kritisch op de Britse sensatiepers, die zich volgens hem schandalig heeft gedragen en die 'stevig heeft huisgehouden in de levens van onschuldige mensen.' De nieuwe wet die Leveson voorstelt, moet de principes bewaken van een zelfregulerend, onafhankelijk orgaan.

Premier Cameron had de commissie zelf in het leven geroepen nadat bekend werd dat journalisten van de krant van mediatycoon Rupert Murdoch de telefoon hadden gehackt van het vermoorde 13-jarige meisje Milly Dowler. De publieke woede hierover noopte Cameron tot maatregelen. Het zal daarom lastig voor hem worden om het advies van Leveson te negeren. Maar als hij erin meegaat, belandt hij op een ramkoers met de nu al woedende pers en een aantal parlementsleden die vrezen dat de persvrijheid wordt aangetast.

Afzonderlijke reactie
Downing Street heeft inmiddels bekendgemaakt dat Cameron en vicepremier Nick Clegg in het Lagerhuis beide een afzonderlijke reactie gaan geven op het rapport. Dat lijkt erop te duiden dat zij het onderling niet eens zijn over de te nu volgen weg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden