Levering Franse schepen aan Rusland uitgesteld

De levering van een Frans marineschip van de Mistral-klasse aan Rusland gaat voorlopig niet door. De omstandigheden voor de levering zijn ongunstig, heeft het kantoor van de Franse president François Hollande laten weten.

Een Frans marineschip van de Mistral-klasse. Beeld AFP
Een Frans marineschip van de Mistral-klasse.Beeld AFP

Frankrijk was tot op heden van plan de levering van het schip door te zetten, ondanks de Oekraïne-crisis. Dat kwam Parijs op kritiek te staan van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ook Nederland is tegen de levering, zei premier Mark Rutte dinsdagavond nog in een debat in de in de Tweede Kamer over de EU-top van afgelopen weekeinde. 'Het zou beter zijn als die schepen niet geleverd worden', aldus Rutte, die zei dat Frankrijk een besluit daarover toen nog blokkeerde.

Rusland reageerde door te zeggen dat het stopzetten van de levering 'geen tragedie' is voor Moskou. Het heeft volgens Rusland geen gevolgen voor de modernisering van het leger, maar is wel vervelend voor de relatie met Frankrijk.

Onvoldoende
Rusland heeft in 2011 twee amfibische aanvalsschepen van het type Mistral voor de marine besteld bij Frankrijk. Met de order is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard euro. Het helikoptervliegdekschip, zou oorspronkelijk eind oktober worden geleverd. Er is dinsdag overleg gevoerd over een staakt-het-vuren in Oekraïne, maar dat is volgens Hollande voor Frankrijk onvoldoende om in te stemmen met de levering van het marineschip.

De verklaring van het Elysée-Paleis noemt de situatie in Oekraïne 'ernstig', ondanks het 'perspectief op een staakt-het-vuren dat nog moet worden bevestigd en toegepast'. Daarom zijn 'vandaag' de voorwaarden niet aanwezig voor een goedkeuring van de levering van het eerste schip door Frankrijk.

Het Zwitserse mes
De voor amfibische operaties geschikte Mistral is ruim tweehonderd meter lang. Rusland beschikt nu niet over zo'n schip. Het wordt vanwege de multi-inzetbaarheid wel 'het Zwitserse mes' genoemd.

Het marineschip is vooral bedoeld om te worden ingezet bij operaties in kustwateren. Er kunnen vijftien helikopters mee vervoerd worden, waarvan er op het dek zes tegelijk kunnen landen en opstijgen. In het ruim is plaats voor tientallen tanks, transportwagens en landingsvaartuigen. Er is ook ruimte aan boord voor negenhonderd soldaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden