Levensloop prins Friso

Prins Friso is maandag op Huis ten Bosch overleden aan de 'complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech', zo maakte de RVD bekend. De prins werd 44 jaar. Zijn vrouw prinses Mabel vierde zondag nog haar 45ste verjaardag.

Prins Friso en prinses Mabel tijdens de aankondiging van hun huwelijk in juni 2003. Beeld anp
Prins Friso en prinses Mabel tijdens de aankondiging van hun huwelijk in juni 2003.Beeld anp

Prins Friso, de tweede zoon van prinses Beatrix is begin juli van het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Daar werd hij de afgelopen tijd verzorgd. Er zou in de tussentijd worden gezocht naar een betere plek, aldus de Rijkvoorlichtingsdienst.

Prins Friso (44) vertrok in 1998 voor zijn werk naar Londen. Daar ging hij achtereenvolgens aan de slag bij de zakenbank Goldman Sachs, waar hij zijn loopbaan 5 jaar later afsloot als vicepresident 'investment banking'. Hij stapte over naar TNO in Delft en Wolfensohn & Company in Londen om in 2011 uit te komen bij Urenco, waar Friso werd benoemd tot financieel directeur. Die positie werd vorig jaar opgegeven vanwege de gezondheidstoestand van de prins.

Huwelijk
Friso huwde in april 2004 met Mabel Wisse Smit. De verloving bijna een jaar eerder zorgde voor veel ophef toen bleek dat Mabel in het verleden contacten had gehad met de drugscrimineel Klaas Bruinsma en het paar in de gesprekken met toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende daarover volgens de premier bepaalde zaken had verzwegen. Balkenende vertrouwde het stel niet meer en weigerde parlementaire toestemming te vragen voor het huwelijk. Friso verloor daardoor met zijn jawoord het lidmaatschap van het Koninklijk Huis.

Voor de troonopvolging zelf had het geen consequenties omdat prinses Máxima op dat moment al haar eerste kind had gekregen. Mabel en Friso kregen samen 2 kinderen: Luana (2005) en Zaria (2006). Ze zorgden samen voor de opvoeding, zo weten vrienden van het prinselijk paar te melden. Friso nam zijn dochters graag op sleeptouw in Londen, maar een bezoekje aan McDonald's zat er niet in. Dat paste niet in zijn beeld van een goede opvoeding, waarin de kinderen ook oog moesten hebben voor zaken als duurzaamheid.

Eigen weg
Het maatschappelijk engagement van de ouders moest al vroeg ook de kinderen worden bijgebracht, zo vonden Friso en Mabel. De op 25 september 1968 in Utrecht geboren en op Drakensteyn opgegroeide prins, kreeg van zijn ouders al vroeg alle ruimte om zijn eigen weg te kiezen. Hij was weliswaar tweede in de lijn van troonopvolging achter broer Willem-Alexander, maar dat had geen consequenties voor zijn opleiding.

Friso heeft die vrijheid altijd zeer gewaardeerd. Hij bleek een studiebol en ging na twee jaar studeren in Berkeley in Californië aan de slag in Delft (lucht- en ruimtevaarttechniek) en Rotterdam (bedrijfseconomie) waar hij achtereenvolgens in 1994 en 1995 afstudeerde. Voor beide studies verdiepte hij zich in mogelijkheden tot verbetering van efficiency in de luchtvaartindustrie. Bij de Oost-Europese maatschappij WizzAir kon hij dat later ook in de praktijk brengen. Friso koppelde er ook nog een studie aan het prestigieuze Insead in Fontainebleau aan vast, waar hij een MBA behaalde.

Sport
Prins Friso was evenals zijn andere familieleden sportief. Hij hield van autorijden en golfen, en was van kinds af aan vertrouwd met de skihellingen van Lech waar de koninklijke familie jaar in jaar uit op wintersportvakantie gaat. Op 17 februari 2012 ging Friso samen met jeugdvriend Florian Moosbrugger off piste skiën waarbij de prins werd bedolven onder een lawine. Zijn hart stond door zuurstofgebrek 50 minuten stil en hij raakte in coma van waaruit hij niet is ontwaakt.

Vanuit Oostenrijk werd hij overgebracht naar Londen, waar hij tot begin juli werd behandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden