'Levenslange celstraf voor moord mogelijk onterecht'

Olaf H., die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op een echtpaar in Sittard, is mogelijk onterecht veroordeeld. Het onderzoek van politie en justitie zou te eenzijdig gericht zijn geweest op het daderschap van de toenmalige vrachtwagenschauffeur. Dat betoogt wetenschapsfilosoof Ton Derksen in zijn boek Verkeerde plaats, verkeerde tijd, meldt dagblad Trouw.

De dochter (rechts) van het vermoorde echtpaar Zwakhalen en moeder van de 9-jarige Audrey komt in 2004 samen met een schoonzus en een zwager van de slachtoffers en hun raadsman, mr. Stassen (links) aan bij de rechtbank in Maastricht. Beeld anp
De dochter (rechts) van het vermoorde echtpaar Zwakhalen en moeder van de 9-jarige Audrey komt in 2004 samen met een schoonzus en een zwager van de slachtoffers en hun raadsman, mr. Stassen (links) aan bij de rechtbank in Maastricht.Beeld anp

De raadslieden van de 40-jarige Olaf H. zullen bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek indienen.

H. heeft volgens eerdere vonnissen in 2003 op klaarlichte dag Jo en Ine Zwakhalzen doodgeschoten en hun destijds 9-jarige kleinkind zwaar verwond. H. was bij autohandelaar Zwakhalzen om een BMW te kopen. Na een schietpartij vluchtte H. volgens ooggetuigen in zijn BMW.

Derksen zegt dat er in de zaak te weinig gekeken is naar feitelijke informatie en heeft het OM de feiten te zeer 'geherinterpreteerd', ze opnieuw beoordeeld met als uitgangspunt dat H. de dader zou zijn.

Mede door onderzoek van Derksen werd de tot levenslang veroordeelde Lucia de Berk alsnog vrijgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden