Levenslang voor oorlogsmisdaden Ethiopische Amstelvener

De 63-jarige Ethiopische Nederlander Eshetu A. uit Amstelveen is veroordeeld tot levenslang.

Beeld anp

Volgens de rechtbank is het bewijs geleverd dat de man zich in de jaren zeventig schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. A. had destijds een militaire sleutelpositie voor het zogeheten Derg-regime in de Ethiopische provincie Gojjam.

In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het opsluiten, martelen en vermoorden van tientallen tot honderden mensen, veelal minderjarigen. De man kwam in 1990 als asielzoeker naar Nederland en verwierf de Nederlandse nationaliteit. In eigen land werd hij bij verstek veroordeeld tot de doodstraf.

Ethiopische vonnis
Nederland begon zelf een zaak tegen hem, omdat het Ethiopische vonnis niet ten uitvoer kon worden gelegd. In 2015 werd hij opgepakt. Tot dat moment woonde hij in Amstelveen.

Het dictatoriale Derg-regime voerde een schrikbewind na het omverwerpen van de Ethiopische keizer Haile Selassie. In de jaren zeventig werden in Ethiopië tienduizenden (vermeende) tegenstanders zonder proces opgesloten en uitgeschakeld. A. heeft erkend dat hij in Gojjam militair gezant was van het regime. De misdaden waarvoor hij nu is veroordeeld heeft hij ontkend.

75 jonge mensen
Een van de feiten die de rechtbank bewezen heeft verklaard, betreft de executie van 75 jonge mensen, in een kerk op het terrein van een gevangenis. Deze massamoord heeft zich voorgedaan in augustus 1978. De slachtoffers werden gewurgd met touwen.

Volgens de rechtbank is A. 'kil en berekenend' te werk gegaan en heeft hij zijn slachtoffers 'onmetelijk veel leed' berokkend.

Maximale tijdelijke straf
De levenslange celstraf moet duidelijk maken, vindt de rechtbank, hoe ernstig de door A. gepleegde misdaden worden getaxeerd. Voor oorlogsmisdrijven is de maximale tijdelijke straf twintig jaar. Met de geldende regeling zou dat ertoe kunnen leiden dat A. over elf jaar weer vrij man is. Dat is 'onacceptabel', aldus de rechtbank.

De rechtbank hekelde het feit dat A. op geen enkele manier spijt heeft betuigd. De verdachte en zijn raadslieden verschenen niet in de rechtszaal voor de uitspraak. In een zaak als die van A. had de rechtbank in elk geval de advocaten verwacht, merkte voorzitter Mariëtte Renckens op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden