'Levendige discussie' over Zwarte Piet bij VN

Zwarte Piet speelde vandaag een prominente rol bij de bijeenkomst van het VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie en de Nederlandse delegatie. In Genève liepen de meningen bij de leden van het comité (CERD) uiteen en was sprake van een 'gemengde discussie', aldus mensen die de gesprekken bijwoonden.

Beeld anp

Volgende week vrijdag komt de VN-commissie met aanbevelingen voor Nederland op het gebied van rassendiscriminatie. In Zwitserland ging het ook over onder meer arbeidsmarktdiscriminatie en de rol van lokale overheden bij de aanpak van discriminatie.

Nederland en de andere landen van de VN worden eens in de vier jaar 'beoordeeld'. Het Belgische VN-comitélid Marc Bossuyt vertelde zijn toehoorders dat het sinterklaasfeest een onschuldige jeugdtraditie is en niets met kolonialisme en slavernij te maken heeft.

Meerdere onderwerpen
Andere leden gaven weer aan dat het niet gaat om de oorsprong van het feest, maar dat het belangrijk is hoe de mensen het nu ervaren. 'Wij hebben gezegd dat de Nederlandse overheid blijft faciliteren en de dialoog blijft stimuleren. En dat we de pijn begrijpen', zei een woordvoerder van de Nederlandse delegatie. 'Maar we hebben ook aangegeven dat de overheid niet bepaalt hoe Piet er uit ziet en dat de overheid ook geen verbod oplegt.'

Het College voor de Rechten voor de Mens kreeg vandaag ook spreektijd in Genève en sneed meerdere onderwerpen aan. 'Ik ben benieuwd wat hier uit gaat komen', aldus een woordvoerster over de bevindingen van het comité.

Het VN-comité, bestaande uit internationale mensenrechtenexperts, bekijkt of landen zich houden aan de VN-verdragen die zij hebben ondertekend. Het comité heeft veel aanzien. De aanbevelingen hoeven niet over te worden genomen, maar in veel gevallen gebeurt dit wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden