Plus

Levende kerststal: Is er een vergunning voor die ezel?

Ezels en schapen staan weer knuffelklaar, maar ook cavia's duiken op. Intussen groeit de aandacht voor het welzijn van de beesten: voelen zij zich wel senang in een levende kerststal?

De kerststal in de Oranjekerk: de spelers draaien wisseldiensten, voor de rol van Jezus zijn alleen meisjes beschikbaarBeeld Dingena Mol

Bas en Arie zijn er klaar voor, zegt Agnes Meurs van ezelboerderij De Koperen Ezel in Epe.

Net als vorig jaar zullen de twee ezels naar Amsterdam reizen om de kinderkerstviering in de Oranjekerk luister bij te zetten. In de tuin van de kerk in De Pijp kunnen kinderen een ritje maken op de dieren.

Meurs: "We komen in de kerstweken in het hele land, soms wel met zes ezels per dag. Op de kinderboerderij is het rustig, dus we hebben er ook de tijd voor. We verdienen er ook wat mee, maar dierenwelzijn staat bij ons op de eerste plaats. Elke ezel krijgt begeleiders mee die bijvoorbeeld opletten of het dier niet pal naast een geluidsinstallatie komt te staan. En de ezel moet het wel leuk vinden met kinderen te zijn. Sommige dieren kunnen niet tegen gefriemel, andere vinden het heerlijk."

Voor kinderen
De ezels zijn niet de enige dieren in de levende kerststal van de Oranjekerk. Door de kinderboerderij in De Pijp wordt een aantal cavia's beschikbaar gesteld.

Hoewel deze dieren geen formele rol vervullen in het oorspronkelijke kerstverhaal, vinden kinderen het geweldig om hen te aaien en te knuffelen, vertelt dominee Jantine Heuvelink.

"De levende kerststal is een activiteit voor kinderen. Het ritje op de ezels is elk jaar een hoogtepunt. We vertellen in de kerk het kerstverhaal, en verder kunnen de kinderen knutselen en spelen. In de kerststal in de kerk zitten Jozef en Maria met een echte baby. We hebben vier kerstkinderen eigenlijk, die om de beurt een uurtje in de stal te zien zijn."

Ontmoedigingsbeleid
Waar in het originele kerstverhaal ook geen sprake van was: de afgelopen week kreeg de dominee een telefoontje van een ambtenaar, die haar wees op het beleid in Amsterdam met betrekking tot het gebruik van levende dieren op evenementen.

Heuvelink: "Het verzoek was of wij onze plannen willen heroverwegen. Niet voor dit jaar, dat kon niet meer, maar voor de komende jaren. Wij letten scherp op het welzijn van dieren, maar het is zeker iets dat ik met het bestuur wil bespreken. We hadden vroeger de traditie om met Pasen met alle kinderen ballonnen op te laten. Daar zijn we ook onmiddellijk mee gestopt toen we in de gaten kregen wat een belasting die ballonnen voor het milieu zijn."

Dat is precies wat de gemeente wil. Een verbod op levende kerststallen is geen haalbare kaart, zegt Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren, die geldt als aanjager van het dierenwelzijnsbeleid in de hoofdstad. Maar een actief ontmoedigingsbeleid is zeer welkom.

"In deze tijd van het jaar zie je overal dieren opduiken in de stad. Een paar jaar geleden liep er plotseling een rendier rond in Noord. Er zijn commerciële verhuurbedrijven in het land die kant-en-klare kerststallen met kamelen en schapen aanbieden. Er zijn winkelcentra die daar gebruik van maken. In zulke gevallen worden dieren ingezet voor commerciële belangen. Dat heeft niets met kerst of traditie te maken."

Vergunning vereist
Het gebruik van dieren heeft dit jaar een plek gekregen in het nieuwe evenementenbeleid in Amsterdam. Anders dan voorheen moeten alle organisatoren van evenementen met dieren vooraf een vergunning aanvragen. Zo'n vergunning wordt alleen afgegeven als de organisator duidelijk kan maken dat de dieren gezond, goed gehuisvest en in goede handen zijn.

1000

De levende kerststal in De Schaapskooi in Landsmeer trekt elk jaar duizend bezoekers. Daarom wordt vooral toegezien op de brandveiligheid.

Verhuurders van dieren hebben een brief van de gemeente ontvangen met het verzoek hun diensten niet langer in de hoofdstad aan te bieden.

Dieren in kerststallen, schreef wethouder Laurens Ivens in oktober aan de raad, hebben vaak last van stress omdat ze langdurig, zonder veel bewegingsvrijheid, op plekken staan waar veel mensen komen.

Duizend bezoekers
Buiten Amsterdam zijn de regels minder streng. De organisatie van de levende kerststal in kerkgebouw De Schaapskooi in Landsmeer heeft een meldplicht, maar die gaat vooral over de veiligheid van bezoekers, vertelt Henk van Breemen.

"Sinds de brand in Volendam zijn de regels streng voor activiteiten in onze kerk. Over het gebruik van kerstversiering, bijvoorbeeld. Terecht, want de levende kerststal trekt zo'n duizend bezoekers."

In de stal zijn dit jaar een pony, een ezel en drie schapen te zien. Van Breemen: "We houden het klein. Een kameel, dat willen we bijvoorbeeld niet." De dieren zijn deels afkomstig van een verhuurder in Heerhugowaard, en deels van een kinderboerderij in Amsterdam-Noord.

De levende kerststal is in meer dan twintig jaar uitgegroeid tot een dierbare traditie in Landsmeer. "Het is een mooi plaatje, ook omdat onze kerk de vorm heeft van een stolp. We zijn op het idee gekomen toen ons kinderkoor Shaloom ooit voor een optreden naar Wormer moest. Daar stond een levende kerststal, en wij dachten: zoiets willen wij ook."

Van Breemen benadrukt dat de dieren slechts een klein onderdeel zijn van een programma dat zich richt op muzikale optredens. "Dat is de hoofdzaak. Maar de mensen vinden het toch bijzonder om een paar dieren te zien rondscharrelen in de kerk. Een levende kerststal geeft de viering toch iets heel speciaals."

In De Schaapskooi in Landsmeer mogen verklede kinderen de stal in. Het kindeke is hier een popBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden