Levende kerststal: 'al dat geaai leidt tot irritatie'

Levende kerststal met onder meer een kameel op het Delflandplein in Geuzenveld. Foto Elmer van der Marel


AMSTERDAM - Ondanks protesten van de Partij voor de Dieren stond er gisteren op het Delflandplein toch een fraaie, levende kerststal. Met Josef en Maria, echte kamelen en een belangstellend publiek.

De Partij voor de Dieren, en ook de Dierenbescherming, voert al langer campagne tegen 'dierenleed in de kerststal'. Met succes, aldus Tirza Elias, namens de partij. Werden in 2009 nog in bijna alle stadsdelen vergunningen aangevraagd,nu zouden dat er nog slechts drie zijn: op IJburg, in Noord, en in Zuid-Oost.?Nieuw-West had men even over het hoofd gezien?

Dieren moeten niets hebben van al die kerstpoeha, aldus Elias. ''Ze worden vaak over grote afstanden vervoerd om slechts enkele uren in een beperkte ruimte te moeten staan.'' Omringd door muziek, mensen en lawaai. Het eindresultaat??Stress. En dan blijken kerststallen ook niet vandalismevrij. In het verleden werd bij een aantal stallen brand gesticht en werden os en ezel bekogeld met van alles en nog wat.

Daar heeft Rob Visser, al enkele maanden predikant op IJburg, nimmer last van gehad. Visser is, samen met IJburg Theatraal, initiatiefnemer van de levende kerststal die morgenmiddag, van twaalf tot vijf uur, te bewonderen is in het Ed Pelsterpark.

In Apeldoorn organiseerde hij zeventien jaar lang zo'n stal. Met plezier. ''U spreekt hier met een echte dierenliefhebber.'' Wel eentje die enigszins confuus is van alle commotie die zijn stal in de hoofdstad veroorzaakt. ''Ik kreeg in eerste instantie alle medewerking van het stadsdeel. Niks dan lof. Maar de bevestiging was nog niet binnen of de Partij voor de Dieren meldde zich.'' En het stadsdeel toonde zich plotseling ook gevoelig voor het protest. Maar Visser houdt vol. Met de partij wil hij best praten, al noemt hij hun houding enigszins 'overspannen'. ''Laten ze zich druk maken over bijvoorbeeld de zwanen die het in deze kou echt moeilijk hebben. De dieren uit de kerststal zijn kindvriendelijk opgevoed en hebben echt een prinsenleven.'' Hij heeft zich de afgelopen dagen weleens opgewonden. ''Waar een grote stad klein in kan zijn. Waar gáát dit allemaal over.''

In Noord stonden het afgelopen weekeinde zeker twee levende stallen: op het Buikslotermeerplein en het Purmerplein. Stadsecoloog Fred Haaijen maakte, samen met onder anderen Elias, een stallenrondje . ''Hij vond,'' aldus een woordvoerder van het stadsdeel, ''dat het er wat shabby bijstond en dat er niet altijd voldoende ruimte was voor de dieren om zich even terug te trekken.'' En al dat geknuffel en geaai leidt, natuurlijk, weer tot irritatie en stress. Het stadsdeel gaat zich beraden over de toekomst van de stallen. ''En er zijn inmiddels ook winkeliers die zich achter de oren krabben.'' (CORRIE VERKERK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden