PlusTheaterrecensie

Leven zonder Sartre trekt de verhouding tussen man en vrouw recht

Leven zonder Sartre.Beeld Maarten Laupman

Verdriet, wanhoop, maar ook woede strijden om voorrang in het gezicht van actrice José Kuijpers op het affiche van de voorstelling Leven zonder Sartre. Zo moet Simone de Beauvoir zich in 1980 gevoeld hebben toen de Franse filosoof Jean-Paul Sartre, met wie ze bijna vijftig jaar samen was geweest, kwam te overlijden.

Niet alleen haar levenspartner werd haar afgenomen, er ging ook nog eens iemand met zijn gedachtegoed aan de haal: Benny Lévy, Sartres jonge secretaris, beweerde dat de filosoof aan het eind van zijn leven sympathie had opgevat voor de joodse verwachting van een messias en publiceerde daar ook over.

In de voorstelling gaan de twee de confrontatie aan. Kuijpers met die voor De Beauvoir zo karakteristieke haarband en Tim Linde in lange lichte regenjas als Lévy – een beetje sjofel studentikoos en tot woede van De Beauvoir in een rode trui van Sartre, die hij weigert uit te trekken als zij eraan gaat sjorren. Mirjam Koen laat ze in haar heldere tekst en regie als in een dans om elkaar heendraaien tussen de bankjes die zo lijken weggehaald uit La Coupole, de favoriete hang-out van De Beauvoir en Sartre in Parijs. Schilderijen met een karikaturale Sartre sieren de achterwand.

Aanvankelijk is het vooral over en weer moddergooien. Zij beschuldigt hem van het manipuleren van een oude zieke man (“Jean-Paul klinkt als een vloek uit uw mond”), hij slaat terug met de arrogantie van de jeugd die niet ‘betutteld wil worden door levende lijken’.

Zelfverzekerd speelt hij op de sympathie van de zaal, waar Kuijpers, in zichzelf gekeerd, mooi mee contrasteert. Gaandeweg wordt de toon milder, ze delen meer dan ze dachten, want beiden hebben een dierbare verloren.

Het venijn zit in de staart als feministe De Beauvoir wraak neemt op de levenspartner die haar altijd de tweede viool liet spelen. Deuxième sexe? Dacht het niet. Leven zonder Sartre trekt de verhouding tussen man en vrouw even fraai recht.

Leven zonder Sartre

Door OT Rotterdam/Mirjam Koen
Gezien 18/2 Stadsschouwburg Utrecht
Te zien t/m 1/3 CC Amstel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden