Leven treinrover en volksheld Biggs leest als jongensboek

Ronnie Biggs bleef na de roemruchte overval op een posttrein in 1963 bijna zijn leven lang op de vlucht. De kruimeldief die toevallig een grote slag had geslagen, wist keer op keer te ontkomen aan de Britse justitie. Hij verwierf de status van volksheld, maar moest na zijn terugkeer op Britse bodem in 2001 toch nog de cel in.

Biggs in 1994 Beeld afp
Biggs in 1994Beeld afp

Biggs speelde geen hoofdrol in de overval die in zijn land 'The Great Train Robbery' wordt genoemd. Hij was het jongste lid in de bende van Bruce Reynolds. Die had Biggs gevraagd omdat hij iemand kende die een trein kon besturen.

De groep mannen bracht de posttrein tussen Londen en Glasgow 's nachts tot stilstand. De postzakken die ze meenamen bleken het duizelingwekkende bedrag van 2,6 miljoen pond te bevatten, zo'n 50 miljoen euro naar huidige maatstaven.

De overvallers lieten veel bewijsmateriaal achter, waardoor ze een voor een werden opgepakt. Ronnie Biggs werd veroordeeld tot 30 jaar cel. Lang zat hij echter niet vast; in 1965 klom Biggs met een touwladder uit de binnenplaats van de gevangenis. Via het Europese vasteland, waar hij plastische chirurgie onderging om niet herkend te worden, vluchtte hij naar Australië en later naar Brazilië.

Zijn aandeel in de buit was inmiddels vrijwel op. Om toch aan geld te komen probeerde hij in 1974 zijn verhaal te verkopen aan de Britse boulevardkrant Daily Express. Die verried hem echter aan Scotland Yard om gratis aan een primeur te komen: tijdens het interview werd Biggs in de boeien geslagen.

Letterbord
Biggs ontsnapte aan uitlevering omdat hij inmiddels een Braziliaanse vriendin had, die zwanger van hem was. Brazilië stond Biggs toe in het land te blijven, maar hij mocht er niet werken. De treinrover scheidde van zijn vrouw Charmaine en trouwde met zijn Braziliaanse vriendin Raimunda. Met haar kreeg hij een zoon, Michael.

De Brit kwam in Brazilië aan geld door interviews te verkopen en toeristen te vermaken met zijn verhalen. Bovendien zong hij het nummer 'No One is Innocent' voor de Britse punkband Sex Pistols, maar daar verdiende hij naar eigen zeggen niks aan.

In 1981 dreigde het doek voor hem te vallen. Een verslaggever lokte hem naar een restaurant, waar Britse oud-soldaten hem ontvoerden. Ze namen hem mee naar Barbados, maar Biggs' advocaten wisten ook ditmaal de mazen in het rechtssysteem te vinden en uitlevering te voorkomen.

Hersenbloedingen veranderden de treinrover in een zieke man en in 2001 besloot hij zich over te geven aan de Britse justitie. In 2009 werd hij vanwege zijn zwakke gezondheid vrijgelaten. Hij kon niet meer praten, maar zei dit jaar nog via een letterbord dat hij trots was op zijn deelname aan de spectaculaire overval.

Biggs op een ongedateerde archieffoto Beeld EPA
Biggs op een ongedateerde archieffotoBeeld EPA
Biggs in 1994 Beeld afp
Biggs in 1994Beeld afp
Biggs in 2010 in Londen Beeld Reuters
Biggs in 2010 in LondenBeeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden