Plus

'Leven met hiv is niet erg, het stigma wel'

Hiv het einde van de wereld? Volgens Lyle Muns (23), politicus in spé, student, sekswerker, niet. Met een videocampagne komt hij vrijdag als hivpatiënt uit de kast en wil hij taboes over het virus doorbreken. 'Leven met hiv is niet erg, het stigma wel.'

Lyle MunsBeeld Daniel Cohen

Een uurtje heeft hij de tijd, tijdens zijn lunch in een cafeetje nabij het stadhuis in de Stopera, waar hij sinds een half jaar naast zijn studie Politicologie fulltime voor GroenLinks werkt. Vijf maanden geleden werd hij plots ziek: een acute hivinfectie, bleek. Met medicatie is het virus onder controle - en hij weigert zich door het virus in de greep te laten houden.

"Bij discussies over hiv gaat het altijd over hoe infectie je hele leven verpest," zegt Muns. "Het zou een doodvonnis zijn, infectie je eigen schuld, en seks als patiënt uit den bozen." Die stigma's zijn volgens hem onwenselijk en dankzij moderne medicatie tevens onwaar.

Hij besloot zijn coming out te delen via een campagnevideo op Facebook onder de hashtag #BePositive. Muns: "Ik wil laten zien dat je prima kunt leven met hiv. Gelukkig kunt zijn, liefde kunt vinden, en al die dingen kunt doen die andere mensen doen. Leven met hiv is niet erg, het stigma wel."

(tekst gaat door onder de video)

Derde coming out
Het is voor de homoseksuele sekswerker inmiddels zijn derde coming out - maar eng blijft het. Muns: "Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik mijn geloofwaardigheid verlies als voorvechter van sekswerk. Als escort vrij ik altijd met condoom, de infectie komt niet daarvan. Toch zullen mensen zeggen: 'ik zei het toch'."

Doordat hij zich al jaren publiekelijk inzet voor sekswerkers, waarbij hiv ook veelbesproken is, was hij al op de hoogte van de behandelmethoden. Met die voorkennis wist hij na de diagnose zich spoedig bijeen te rapen. "Ik zeg niet dat hiv geen probleem is, dan hoefde ik dit niet te doen," zegt Muns.

"Maar de meeste mensen weten er nauwelijks iets vanaf. Veel mensen denken nog steeds dat minimaal seksueel contact besmettelijk kan zijn." De stigma's over het virus hebben volgens Muns desastreuze gevolgen voor het zelfbeeld van hivpatiënten.

Muns: "Ik ken mannen die walgen van zichzelf, zelfhaat hebben. Te veel patiënten ervaren hun bestaan als een levende hel, allemaal vanwege een virus waarmee goed te leven valt."

Zijn behandeling bestaat uit een pil per dag, die ervoor zorgt dat de aanwezigheid van het virus in zijn bloed 'ondetecteerbaar' klein is. Muns: "Op lange termijn kunnen je nieren beschadigen. Echter, de levensverwachting van hivpatiënten is bijna zo hoog als normaal. Ook is met medicatie overdrachtsgevaar nihil."

Angstige houding
De angstige houding tegenover hiv draagt volgens Muns overigens ook niet bij aan de preventie van verspreiding. Integendeel: de onwetendheid zorgt volgens hem eerder voor meer infecties dan andersom. "Pas nu ik hiv heb en daarover open ben, hoor ik het van anderen," zegt Muns.

"Ze schamen zich. Ondanks het angststigma raken jaarlijks 900 Nederlanders besmet. Juist doordat zij uit schaamte niet durven praten, is de kans groter dat zij niet in behandeling gaan en anderen besmetten."

De hivinfectie is voor Muns ook geen reden zijn passie, sekswerk, op te geven - al heeft hij het vanwege zijn drukke leven op een lager pitje staan. De klanten met wie hij afspreekt zijn - 'uiteraard' - op de hoogte van zijn hiv.

Lees ook: 'Amsterdam is ook de stad van seksuele vrijheid'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden