Lezersbrieven

'Leve de privatisering; over de ruggen van de patiënten'

Lezers van Het Parool reageren op het mogelijke faillissement van het MC Slotervaart.

MC Slotervaart Beeld ANP
MC SlotervaartBeeld ANP

We wonen in een rijk land en het gaat heel goed met de economie. Dat is prachtig, zou je zeggen. Sommige ziekenhuizen moeten echter waarschijnlijk sluiten.

Zelf ben ik bij diverse specialisten in het MC Slotervaart. Ik woon er in de buurt, net als veel andere, vaak oudere mensen. Ik word er al jarenlang fantastisch geholpen, door geweldige artsen en verpleegkundigen.

Het is vreselijk voor hen als zij hun baan verliezen en het is vreselijk voor ons als ze gaan sluiten. Bij andere ziekenhuizen kom je onderaan de toch al veel te lange wachtlijsten.

Ik hoop dat er een oplossing gevonden wordt, want ook het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis maakt gebruik van het MC Slotervaart en omgekeerd. En ik denk: leve de privatisering; allemaal over de ruggen van de patiënten.

Marieke Duppen, Amsterdam

In 1970/1972 heb ik via de stuurgroep gezondheidszorg een positief advies uitgebracht om het Slotervaartziekenhuis te bouwen. Met als bijzondere opdrachten: onderzoek, voorbereid zijn op rampen, grote aandacht voor geriatrie et cetera.

Alle personeel in loondienst en geen maatschap erboven. Dat is gebeurd. Toen is het ziekenhuis geprivatiseerd. Leeggeroofd door de interims.

Dankzij het personeel en de cultuur van de medewerkers is de zorg van zeer hoge kwaliteit en de goedkoopste in Nederland.

Ik heb me vanuit de cliëntenraad intensief met het ziekenhuis bemoeid en ­tegen de heren Loek Winter en Willem de Boer gezegd: Als jullie veronderstellen dat het etiket algemeen ziekenhuis jullie bedrijfsmodel wordt, kun je beter direct jullie faillissement aanvragen.

En zoals bekend mogen de Academische Ziekenhuizen geen algemene zorg meer geven: een extra belasting voor het Slotervaartziekenhuis.

Ik heb destijds tegen De Boer gezegd: "Het ziekenhuis interesseert je niets. Het onroerend goed. Daar gaat het jou om." En hij begon te lachen.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit mogelijke faillissement strategisch door De Boer en Winter is ontwikkeld om het onroerend goed in handen te krijgen, zie ook de gang van zaken rond de Jan van Goyenkliniek.

Destijds is het Slotervaartziekenhuis vanwege de zogeheten trend op de markt gegooid.

Ik denk of weet wel zeker dat het goed zou zijn als de gemeente Amsterdam zich intensief zou bemoeien met behoud van dit ziekenhuis.

Ben Bles, Amsterdam

Meer over MC Slotervaart

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

De patiënten van het Slotervaartziekenhuis zijn behoorlijk geschrokken van het nieuws dat het voortbestaan van 'hun' ziekenhuis aan een zijden draadje hangt. "Waar moeten we heen? Mijn hele dossier ligt hier. Het is ook zo vertrouwd."

Het Slotervaartziekenhuis was vanaf dag één een geval apart, als afvalputje voor patiënten die elders niet terecht konden. Ondanks de idealistische achtergrond was het bestaansrecht een terugkerend punt van discussie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden