Plus

'Leuk die groei, maar we moeten de stad wel schoonhouden'

Stadsdelen krijgen te weinig geld om de straten schoon te houden. Ze luiden de noodklok en krijgen steun uit de gemeenteraad. "De stad groeit, de hoeveelheid afval ook."

Afval in de Haarlemmerstraat Beeld Rink Hof
Afval in de HaarlemmerstraatBeeld Rink Hof

De hijskranen in de stad zijn het bewijs: Amsterdam groeit. Nieuwe wijken ontstaan op Zeeburgereiland, in de Houthavens en Amstelkwartier en het tempo van de bouw zal de komende jaren alleen maar toenemen.

"Allemaal hartstikke goed," zegt Sebastiaan Capel, voorzitter van bestuurscommissie Zuid. "Maar al die nieuwe plekken moeten we wel schoonhouden."

Ook het afval neemt toe door de komst van nieuwe Amsterdammers. Capel heeft namens de voorzitter van alle bestuurscommissies een brandbrief over het onderwerp gestuurd naar de gemeenteraad.

Knellen
Probleem is dat de bestuurscommissies, die verantwoordelijk zijn voor onderhoud, schoonmaak en toezicht, ondanks de bevolkingsgroei niet meer geld krijgen. "Dit gaat knellen," aldus Capel.

In de tijd dat bestuurscommissies nog gewoon stadsdelen waren, konden zij zelf geld vrijspelen voor bijvoorbeeld schoonmaak, maar dat is in het nieuwe stelsel niet meer mogelijk.

De budgetten zijn vastgezet door de gemeente en als extra geld nodig is, moeten ze hiervoor aankloppen bij het gemeentebestuur.

En dat doen ze dus. Niet alleen Capel heeft een brief gestuurd, ook stadsdeel West laat van zich horen. Fenna Ulichki, portefeuillehouder Afval, meldt het gemeentebestuur per brief dat West afstevent op een tekort van 1,7 miljoen euro op de reiniging.

Daarbij speelt overigens ook de economische voorspoed een rol, waardoor mensen meer kopen én meer weggooien. Bovendien zijn de kosten gestegen om al deze troep bij het Afval Energie Bedrijf te storten.

"Die kosten zijn fors," zegt ze. "Dit is een knelpunt. Niet alleen voor ons, maar voor alle stadsdelen."

Ulichki somt op welke bezuinigingen West onder meer moet doorvoeren om het tekort weg te werken, en dat is een flinke lijst: stoppen met gescheiden inzameling van glas en papier (besparing: 125.000 euro), niet meer reageren op meldingen van bewoners van afval op straat (150.000 euro), stoppen met reiniging van containerbakken (160.000 euro), stoppen met adoptieprojecten voor afvalbakken (300.000 euro) en stoppen met de inzameling van grofvuil (750.000 euro).

Geld nodig
De boodschap is helder: we hebben geld nodig, anders wordt de stad veel viezer. "Een schone stad is onze ambitie, maar wij vrezen dat wij grote problemen gaan krijgen om dit te bereiken," aldus Ulichki.

In de onlangs gepresenteerde plannen voor de komende jaren trekt de centrale stad veel geld uit voor een schone stad en onderhoud. Het college belooft structureel 4 miljoen euro uit te trekken voor het opruimen van afval.

Daarnaast gaat eenmalig 40 miljoen euro naar het wegwerken van achterstallig onderhoud in Noord en de gebieden buiten de Ring. Mooie plannen, vinden de bestuurscommissies, maar onvoldoende.

Dit extra geld is bestemd voor bestaande gebieden in de stad, terwijl de stadsdelen juist het tempo van de uitbreidingen niet kunnen bijbenen. Bovendien betreft het vooral een inhaalslag, het wegwerken van achterstallig onderhoud.

"Bij ons gaat het om het alledaagse onderhoud; de straat schoonhouden, toezicht," aldus Capel. Het zal ook nog wel een poosje duren voordat dit geld beschikbaar komt, verwacht hij.

Tussentijd
Wat te doen in de tussentijd? De bestuurscommissies willen extra geld totdat de plannen en de bijbehorende financiën zijn uitgewerkt.

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en CDA zullen in de gemeenteraad voorstellen dat het gemeentebestuur tegemoetkomt aan de wensen van de bestuurscommissies en extra geld vrijmaakt.

"Jarenlang is roofbouw gepleegd op het regulier onderhoud in de stadsdelen," zegt Carolien de Heer, raadslid van de PvdA. "We moeten meer geld daarvoor vrijmaken, dat kan een paar miljoen zijn."

De partijen zijn op zoek naar dekking hiervoor. De drie fracties wijzen ook op de bezuiniging van 28,6 miljoen euro die het gemeentebestuur doorvoert door efficiënter te werken, waarvan 7,6 miljoen terechtkomt bij reiniging.

Dit heeft als gevolg dat 200 banen verdwijnen, overigens zonder ontslagen. "Aan de ene kant komt het college met ronkende persberichten over 'investeren in de stad' en tegelijkertijd bezuinigt het nog steeds," zegt De Heer. "Wij willen weten hoe dit samen kan gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden