Update

Letta: fataal busongeluk zeer triest moment voor Italië

Het dodental door het busongeval zondag in de Zuid-Italiaanse stad Avellino, ten oosten van Napels, is tot 39 opgelopen. Dat heeft de Italiaanse minister van Vervoer, Maurizio Lupi, gezegd. Tien passagiers raakten gewond, onder wie enkele kinderen. De toestand van twee kinderen is kritiek. Onder de doden en gewonden zijn geen Nederlanders. De Italiaanse premier Enrico Letta sprak van 'een zeer triest moment voor Italië'.

Redactie
De bus werd vanochtend door een kraan uit het ravijn getild. Beeld ap
De bus werd vanochtend door een kraan uit het ravijn getild.Beeld ap

De tien gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Avellino, Salerno en Nola. Er zijn berichten dat de gewonden de enige overlevenden van het ongeval zijn. De chauffeur is onder de dodelijke slachtoffers.

In de bus reisde een groep vrienden. Ze hadden gezamenlijk een excursie in de provincie Benevento gemaakt. Daarbij bezochten ze onder meer het kuuroord Telese Terme en de plaats Pietrelcina, de geboorteplaats van de Italiaanse heilige Padre Pio. Ze waren onderweg terug naar Napels. Onder hen zouden zich veel kinderen bevinden.

Over de oorzaak van het ongeluk, op de snelweg A116 op het stuk Bari-Napels, is nog geen duidelijkheid. Sommige bronnen stelden dat een rem van het voertuig niet werkte. Ook een lekke band wordt als oorzaak genoemd. Volgens het eerste onderzoek van de politie zijn er geen remsporen.

De verongelukte bus ligt op zijn kant in de diepte. Op de naastgelegen weg staan kisten met de stoffelijke overschotten van inzittenden. Beeld afp
De verongelukte bus ligt op zijn kant in de diepte. Op de naastgelegen weg staan kisten met de stoffelijke overschotten van inzittenden.Beeld afp

File
Volgens getuigen zou de chauffeur zijn ingereden op een file. De politie meldt dat er op de weg met lichtgevende signalen was aangegeven dat er langzaam rijdend verkeer was. De chauffeur verloor volgens de politie de controle over de bus.

Er wordt onderzocht of de wegwerkzaamheden goed en tijdig waren gesignaleerd. Ook naar de technische staat van de bus wordt gekeken. Hij was in maart nog zonder problemen door de APK-keuring gekomen. Op het lichaam van de bestuurder zal sectie worden verricht om te bepalen of hij mogelijk onwel is geworden.

De bus raakte diverse auto's en stortte daarna van een fly-over. Het voertuig maakte een val van naar schatting 15 meter en kwam terecht op een dicht begroeid stuk grond.

Het ongeluk voltrok zich op ongeveer zestig kilometer van Napels. Een verslaggever van de Napolitaanse krant Il Mattino zei dat getuigen hem hadden verteld dat zij een enorme knal hadden gehoord vlak voordat de bus verongelukte, hetgeen op een klapband zou kunnen duiden.

'Dit was een enorme tragedie', zei brandweercommandant Alessio Barbarulo. 'Eerst moesten we de gewonden redden, die vastzaten in het voertuig. Daarna moesten we de stoffelijke resten uit de bus halen.' De Italiaanse premier Enrico Letta noemde het busongeluk 'een zeer triest moment voor Italië'.

De bergingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door de begroeiing in het ravijn. Volgens een politiewoordvoerder is de ravage enorm. Temeer omdat op de fly-over ook andere voertuigen bij het ongeluk zijn betrokken. De totale schade was zondagavond laat nog niet te overzien. De snelweg is volledig afgesloten voor alle verkeer.

Er zaten geen Nederlanders in de bus. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag laten weten.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld EPA
Beeld EPA
Enkele van de auto's die door de bus werden geraakt voordat deze van de snelweg stortte. Beeld EPA
Enkele van de auto's die door de bus werden geraakt voordat deze van de snelweg stortte.Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
Reddingswerkers bedekken slachtoffers van het busongeluk in zuid-Italië. Beeld EPA
Reddingswerkers bedekken slachtoffers van het busongeluk in zuid-Italië.Beeld EPA
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
De verongelukte bus ligt op zijn kant in de diepte. Op de naastgelegen weg staan kisten met de stoffelijke overschotten van inzittenden. Beeld afp
De verongelukte bus ligt op zijn kant in de diepte. Op de naastgelegen weg staan kisten met de stoffelijke overschotten van inzittenden.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden