Let op mijn woorden: Erdogan gaat dit heel hoog opnemen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Er is iets wat satirici vaak onderschatten: de macht van satire. De pen die altijd machtiger dan het zwaard kan zijn. Satirici denken dat ze een grap maken, maar als het goede satire is, dan speel je met je leven. Hoe machtiger degene is die je met satire bestrijdt, hoe effectiever - en gevaarlijker - die satire dan kan zijn.

De machtige Poetin kon niet op tegen een paar meisjes die een kluchtig liedje over hem zongen. Hup, in de gevangenis met die dames.
De hulpsinterklazen van Allah ontberen ook elk gevoel voor humor, dus als je gebbetjes maakt met Allah of zijn profeet, dan wordt je hoofd eraf gehakt. Wie namelijk om iets lacht, relativeert. Die trekt iets in twijfel en dat kan gevaarlijk zijn, want wie twijfelt, kan zijn geloof verliezen.

Bij de Turkse president Erdogan is ook zoiets aan de hand.
Hij is een dictator, en dus een narcist, en dus iemand die alleen maar van zichzelf houdt. Sterker: zichzelf ziet als een god.

En dan komt er een Duitse satiricus, Jan Böhmermann, en die zegt tegen de godheid dat hij een kleine lul heeft, dat hij geiten en kinderen neukt, dat hij zich laat pijpen door hoeren, en weet ik wat niet al, en... en nu komt het ergste - er zijn mensen in heel Duitsland (want het werd via de televisie uitgezonden) die dit zagen en hierom moesten lachen.

Erdogan heeft hier geen verweer tegen. Hij kan moeilijk antwoorden met: "Maar Angela neukt varkens en is een naziteef." Dat werkt niet. Vooral niet omdat hij zelf vermoedelijk een soort nazihond is. Daar moeten de mensen dan niet om lachen.

Let op mijn woorden: Erdogan gaat dit heel hoog opnemen. Hij voelt zich vernederd. Elke keer als wij hem nu zien, zullen we aan dat liedje denken. We kunnen hem daardoor niet meer serieus nemen, en dat is nu precies wat hij wel wil. Hij wil een groot staatsman zijn, geacht worden, macht uitoefenen - maar wij zien steeds die kleine lul. En zijn eigen mensen ook. Achter hun hand hebben die het steeds over die kleine penis van hem. Ze wijzen op hun pink. Of geven tussen duim en wijsvinger het formaat aan van een speldenknop.

Vervelend alleen dat vanaf heden met zo iemand als Erdogan Jan Böhmermann zijn leven niet meer zeker is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden