PlusTen Slotte

Leslie d'Huy (1969-2017): Vrolijke allesweter en beste adviseur Rutte

Leslie d'Huy, raadadviseur Europa van minister-president Mark Rutte, kreeg meerdere malen kanker. De laatste keer overwon ze haar ziekte niet.

Leslie d'Huy kende iedereen in Brussel en iedereen kende haarBeeld -

'Een vrolijke wilg,' zo doopte Leslie d'Huy de jonge boom die ze doneerde aan haar Amsterdamse golfclub. Haar nalatenschap aan de wereld.

Het was een treurwilg, maar dat klonk zo verdrietig. "Negativiteit zat niet in haar karakter," zegt goede vriendin en dispuutsgenoot Alexandra Oswald.

Sinds 2013 was Leslie d'Huy raadadviseur Europa van minister-president Mark Rutte. "De beste adviseur die ik me kon wensen," zei hij op haar begrafenis.

D'Huy adviseerde hem bij grote buitenlandse aangelegenheden, waaronder de MH17-ramp, de financiële crisis in Griekenland en de vluchtelingencrisis in Turkije. Een belangrijke baan, waar ze heel luchtig over deed.

Als kind was ze ambitieus en eigenwijs. Hoewel ze de jongste was van vijf kinderen, bleef ze niet onopgemerkt. Zo stopte ze op school eens een pad in de la van haar juf.

Tijdens skivakanties met het gezin wilde ze per se meedoen met dezelfde skiklas als haar vier jaar oudere zus Lynn. "Regelmatig moesten we met het hele klasje Les achterna in de diepe sneeuw, omdat ze uit de bocht was gevlogen."

Diplomaat
Voor haar studie politicologie verhuisde ze vanuit haar geboorteplaats Bilthoven naar Amsterdam, haar favoriete stad. Daar woonde ze samen met dispuutsgenoot Kersti Reineke. "Als ze studeerde, liet ze zich niet verleiden om leuke dingen te gaan doen," herinnert die zich. Oswald beaamt dit.

"Ze wist veel en had een uitgesproken mening. Hierdoor straalde ze een bepaalde autoriteit uit. Ik geloofde haar meteen. Als student dacht ik al: zij wordt ooit onze minister van Buitenlandse Zaken."

D'Huy begon haar carrière bij Amnesty International, als Turkijespecialist. In 1997 trad ze in dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze werd opgeleid tot diplomaat.

Binnen het ministerie had ze verschillende functies. Ze werkte onder meer als beleidsmedewerker bij de directie West- en Midden Europa en was verantwoordelijk voor het Turkijedossier. Sinds de zomer van 2013 was ze gedetacheerd als raadadviseur Europa bij het kabinet van de minister-president.

Alpe d'HuZes
Volgens collega's was ze geen doorsneediplomaat. Ze maakte graag grappen, was goed in onderhandelen en won vele pleidooien. Ook was ze 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Haar telefoon stond altijd roodgloeiend.

"Ze kende iedereen in Brussel en iedereen kende Leslie," aldus Rutte. "Haar ogen spuwden vuur als ze dacht dat iemand een spelletje met haar speelde. Maar als ze wist dat ze van je op aan kon, ging ze voor je door het vuur."

Ondanks haar drukke baan besteedde ze veel aandacht aan vrienden en familie. Met name het gezin van haar zus speelde een belangrijke rol in haar leven. "Ze was volledig op de hoogte van alles wat mijn kinderen bezighield," zegt zus Lynn. "Zo zat ze bij ons op de bank te telefoneren met Mark Rutte vanwege een of andere crisis, om daarna moeiteloos met ze te praten over de laatste ontwikkelingen bij Flikken Maastricht."

Leslie kreeg meerdere malen kanker. Opgeven deed ze niet. Zo nam ze in 2012 en 2013 deel aan de Alpe d'HuZes, de actie waarbij deelnemers de berg op fietsen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. "Vlak onder de top kwam ze er pas achter dat ze de klim in een onnodig zwaar verzet had gefietst," vertelt Reineke.

De laatste keer overwon D'Huy haar ziekte niet. Begin deze maand overleed ze. De bloemen van haar begrafenis liggen nu rond de treurwilg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden