PlusTen slotte

Les Murray (1938-2019): Veelzijdige, bezielde dichter, vol humor

Ook hij was een van de schrijvers die veelvuldig werd genoemd als in het najaar het grote voorspellen weer was begonnen. Wie zou dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur winnen? De Australische dichter Les Murray viel gisteren, toen hij op tachtigjarige leeftijd overleed aan een longziekte, uit het rijtje kanshebbers.

Les Murray, Bush Bard van Australië. Beeld Fairfax Media
Les Murray, Bush Bard van Australië.Beeld Fairfax Media

Murray was een veelzijdig, bezield en hartstochtelijk dichter. Zijn poëzie zit vol humor, provocaties, cultuur­visie, zelfspot, en is toegankelijk en divers. De overweldigende Australische natuur speelt een grote rol in zijn gedichten, wat hem de bijnaam de Bush Bard opleverde.

Zo bezield was hij dat hij in 1971 besloot zijn leven geheel aan de poëzie te wijden. Ondanks wat hij in Het instrument meedeelde: Wie leest er poëzie? Onze intellectuelen niet:/ die willen haar beheersen. Minnaars niet, strijdlustigen/ noch examenkandidaten. Ook zij bladeren vluchtig, voor goede sier/ en magische troeven. De arme scholieren niet die stiekem/ zitten te ruften terwijl ze er immuun tegen worden gemaakt. (...) Er zijn misschien een miljoen liefhebbers van poëzie/ op de hele wereld. Minder dan beoefenaars van het canasta.

Het weerhield hem er niet van voor hen tientallen bundels te publiceren.

Murray werd geplaagd door depressies, waar hij het essay Killing the Black Dog over schreef. Poëzie en geloof – hij bekeerde zich in 1962 tot het katholicisme – gaven richting aan zijn leven. Veel poëzie gaat over incarnatie, het geloof dat het aardse de belichaming is van de goddelijke ziel, en is een ode aan de schepping.

Over die depressies schreef hij de prachtige cyclus Buladelah-Taree Holiday Song Cycle. Die ‘vakantie­liederencyclus’ is opgenomen in de fraaie, dikke bloemlezing De planken kathedraal (De Harmonie).

Waarom gedichten schrijven, vraagt Murray zich af in Het instrument. Nu: Om voortdurend je eigen verstand/ te boven te gaan. Omdat je je er niet voor hoeft op te werken/ en de armen te verraden. Om een soort roem die niet aan je vreet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden